Турска за Миу једина нада

З. РАШИЋ

17. 09. 2019. у 11:30

Турска за Миу једина нада

Миа са мајком Миленом

За операцију кичме трогодишњакиње из Параћина недостаје још око 35.000 евра; Због јаке сколиозе, нити хода, нити говори

ИЗ Клинике "Аџибадем" у Турској, Центра за лечење обољења кичме, стигли су лекарски извештај и предрачун за операцију Мие Жикић из Параћина, трогодишње девојчице која због прогресивне сколиозе кичме, урођене миопатије и тешке хипотоније, не само да није проходала, већ не може самостално да седи, а ни да говори.

Тражећи спас за дете, које практично од 11. месеца живи са мајком у Институту за рехабилитацију у Београду и само повремено долази кући, о чему су и "Новости" писале, родитељи су је одвели на преглед у Истанбул. Како кажу, а пише и у извештају лекара, предлог је операција уградње магнетно контролисане растуће шипке. Осим миопатије и хипотоније без тачне дијагнозе, у извештају из познате клинике наводи се да је девојчици дијагностикована неуромускуларна сколиоза, урушавање - колапс кичме. Најновији радиографски снимци показали су прогресију кривине на чак 75 степени у торако-лумбалном подручју.

- Седам дана смо провели у Истанбулу и главни хирург Центра за лечење обољења кичме др Ахмет Аланаи предложио је ту операцију. Не постоји могућност да се кичма исправи на било који други начин. Стање се погоршало у односу на раније налазе из Београда, па би операцију требало урадити што пре. Миу је тамо прегледао тим стручњака. Урађени су ЕКГ и ултразвук срца, преглед пулмолога, кардиолога, педијатра, генетичара. И поред деформитета кичме која притиска све органе, на срећу, они нису претрпели оштећења. Доктори кажу да још није оштећен мозак, па Миа нема епи нападе. Кичма је, међутим, све кривља и нема времена за губљење јер сви органи трпе. Што се операција пре обави, веће су шансе да она почне самостално да седи и прохода - каже мајка Милена.

Стручњаци из клинике у Турској сматрају да је неопходно да се операција обави до краја године. Родитељима су изашли у сусрет, па су, уместо очекиваних 60.000 евра, урадили профактуру на 50.000. У ту суму је ушла цена имплантата, хируршке интервенције, дан боравка на интензивној и још седам дана постоперативног периода.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АПЕЛ ЗА ПОМОЋ: Помозимо Павлу да победи у бици за живот (ФОТО/ВИДЕО)

Акција прикупљања средстава "За Миин осмех" траје већ неколико месеци преко фондације "Буди хуман", до сада је прикупљено око 1,7 милиона динара. До неопходних 50.000 евра, потребно је још много, много пара.


МАШТАМ ДА МИА САМА СЕДИ

КАД се кичмени стуб операцијом исправи, сви Миини органи и нервни систем ће бити ослобођени.

- Лекари су нам рекли да након тога следи дуг период вежби, уз подршку стручњака, да Миа проприча. Сада каже само: мама, тата, да и не, али све разуме - каже девојчицина мајка. - Захваљујући вежбама, има мало бољу контролу главе и руку. Маштамо о томе када ће моћи сама да седи и да прохода кад дође време за школу.


ПОМОЋ ПУТЕМ СМС И РАЧУНА

ДА Миа прикупи 50.000 евра и оперише кичму у Истанбулу може се помоћи уписивањем броја 608 и слањем СМС на 3030, или уплатом на рачуне: Миа Жикић 325-9300600580731-07, динарски: 160-533494-94, девизни ЕУР: 00-540-0002852.8; ИБАН: РС35160005400002852867; SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације