СА СЕДАМ ГОДИНА СУ ЈЕ ОДВЕЛИ У ФАБРИКУ СМРТИ: У Јасеновцу сам гледала како тече река дечје крви!

Д. ВУЈИЧИЋ

недеља, 15. 09. 2019. у 17:00

СА СЕДАМ ГОДИНА СУ ЈЕ ОДВЕЛИ У ФАБРИКУ СМРТИ: У Јасеновцу сам гледала како тече река дечје крви!

Милка Ћургус Гостовић Фото В. Данилов

Милка Ћургус Гостовић (83) први пут о стравичним данима проведеним у усташком логору. Својим очима видела сам како мушкарце убијају маљевима на обали.

МЕЊАМ канал када на ТВ чујем да Хрвати причају о Јасеновцу. Не могу да слушам. Кажу, нису убијали, Срби све лажу, а ја сам са седам година гледала како реке дечје крви теку поред барака где смо спавали. Лета 1942. када је Црна легија спровела наш збег са Козаре у логор на Сави - мртвих је било да не можеш да их избројиш. Гледала сам како мушкарце убијају маљевима на обали. Децу су убијала у логору крај барака. Још чујем мајке како кукају за њима. А тог сељака који је крвнику говорио "само ти ради свој посао", најбоље сам запамтила. Сваки дан његова слика ми је пред очима.

Потресну исповест о страхотама логора у Јасеновцу, које је преживела као дете, први пут, за "Новости", кроз сузе прича Милка Ћургус Гостовић, осамдесеттрогодишња старица родом из села Побрђана крај Козарске Дубице. И комшије из Улице Првог маја у Железнику, у Београду, где Милка живи деценијама, кажу нам да је Јасеновац обележио цео њен живот.

Старица не памти тачне датуме, али су слике зато урезане у сећање и већ више од седам деценија ни за трен не бледе. Не зна дан када их је Црна легија спровела, најпре у сточне вагоне у Церовљанима код Хрватске Дубице, а онда у логор.

Вели, било је лето 1942. када су усташе и Немци "чистили" Козару. Остала је у сећању и слика оца партизана како мајци Зорки говори: "Чувај ми децу, а ако их не можеш све сачувати, макар Бранка и Маринка ми одржи."

Нажалост, баш су Бранко и Маринко умрли те 1942. а Мирко, Драгољуб, Радојка и она су преживели. Оца су, чула је, заробиле усташе и вероватно је и он настрадао у Јасеновцу.

- Са седам година осуђена сам да се сећам Јасеновца сваког дана када се пробудим - прича нам бака Милка. - Побегли смо из Подбрђана на Козару пред усташама и мајка нас је крила у шибљу и папрати, баш као у оном филму "Козара". Сећам се и како је прошао неки војник, а тек рођени Маринко у том моменту је заплакао. Опсовао нам је матер и кроз зубе рекао: "Зачепи то дијете."

После је наишла Црна легија, присећа се даље Милка. Они су испред себе терали велики народ, све до вагона на споредном колосеку у Церовљанима. Неколико дана ту су били затворени, без воде и хране, пили су и своју мокраћу...

- Киша је пала, а мајка се некако пробила до рупе на зиду вагона где је могла да протури два прста. Са њених прстију сисали смо воду нас шесторо деце.

Деца изморена глађу Фото Архив Војводине


Улазак у логор, каже, био је страшан. Не заборавља слику како мушкарци клече, а усташе их ударају маљем у главу и гурају у реку...

- Ако верујете, било је јутара када бисмо изашли из бараке и видели потоке крви како се поред сливају. Тих ноћи чули би се цика, урлање и плач, и писка мајки. Они су одвајали децу од матера и убијали их. Нека жена, усташкиња, црнка, била је највећи крволок. Мајка нас је гањала и склањала од ње.

Дана када је убијен старац Вукашин, Милка се сећа најбоље. Била је довољно близу да гледа како му секу прво једно, па друго уво, затим нос, и чује како он на сва питања одговара крвнику: "Само ти, дијете, ради свој посао."

- Не знам да је тај човек постао светац, од вас чујем, знам да је његов убица после полудео и убио се. Тако је мајка причала после рата - говори бака Милка.

Појашњава да су они по цео дан лутали логором у потрази за неком храном. Мајка је ишла напред носећи тек рођеног Маринка.

- Давали су нам оброке ретко. Сећам се пасуља са песком. Пасуља у порцији пар зрна, а песка много, да затрпа стомак, да не кукамо гладни - сећа се. - Хлеб као да је имао неке жице, тако се развлачио...

Усташе се чак и такмичиле у клању Срба


Како је њена мати Зорка успела да убеди усташе да их после три месеца логоровања пусте, Милка не зна сигурно. Прича да су сви били слаби и болесни од тифуса и претпоставља да су их зато ослободили. Из логора су кренули путем до неких хрватских села, а било је у њима људи који су им давали да једу или преноће у домаћинству. Одмах по пуштању, од тифуса су умрли прво Маринко, па најстарији Бранко, који је имао тада 12 година.

- Бранко је, пре него је умро, страшно бунцао. Били смо у штали, у кући неког хрватског домаћина. Пре него што је издахнуо, четвороношке је кренуо баш до мене тражећи воду, а ја сам уплашена побегла напоље. Преминуо је те ноћи. Сећам се те куће, неке сламе на којој смо спавали, и да смо сутрадан Бранка сахранили.

Ћургуси су се вратили у Побрђане још током рата, али све је било спаљено. Мајчини отац и брат су некако преживели Козару и они су им помагали.

После рата, прича Милка, дошла је нова мука - задруге. Партизани су од Козарчана хтели да направе "колхознике", али се ови нису дали. Када је напунила 16 година, 1951, Милку је мајка послала у Београд код рођаке. Запослила се у новој фабрици трикотаже на Умци. После пет година удала се за Бранка и добила сина. Ипак, срећа није пратила Милку. Сина јединца изгубила је у саобраћајној несрећи, а потом је остала и без Бранка. Сада је сама, последња из фамилије Ћургус која може да исприча ову крваву и страшну истину. То јој је, каже, и био мотив за ову исповест. Да се истина чује, запише, и никад не заборави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Циљ усташa - истребљење Срба


Милка као млада, и данас држи фотографију кад је била девојчицаУЧИТЕЉ ХТЕО ДА ИХ ПОБИЈЕ

МИЛКА Ћургус вели да је завршила четири разреда основне школе у Побрђанима, а и то не би да је први учитељ, којег су им партизани доделили, испунио наум 1944. године.

- Одредили су неког усташу да нас учи слова, али су га после неког времена партизани ликвидирали - прича нам Милка. - Следећи учитељ, Мирко из Кнежпоља, причао је после како је тај усташа имао план да сазове родитеље и децу на неки састанак и да активира бомбе када се окупе. Партизани су то дознали и овог убили усред Побрђана.ВЕЛИКОМУЧЕНИК ВУКАШИН МАНДРАПА

ПРИЧУ о страдању Вукашина Мандрапе, чији је сведок Милка, а кога је СПЦ канонизовала 1998. и обележава се 29. маја, забележио је др Недо Зец, Хрват, антифашиста и доктор у логору Јасеновац. Све му је испричао лично крвник Жиле Фригановић, усташа из Шибеника, који је после "такмичења у клању Срба" полудео, а потом се и убио.

Вукашин Мандрапа био је сељак из Клепаца у источној Херцеговини коме су сву фамилију побиле усташе. Њега су пронашли док је радио у шуми и довели у логор. Умро је не желећи да каже "за дом спремни", ни "живео поглавник". Уместо тога, у страшним мукама је понављао: "Само ти дијете ради свој посао!"


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрвати величају усташтво, а руше српске споменике


"ЗЕЛЕНГОРА"

ПИТАМО мајка Милку да ли се пријавила неком државном органу као логораш Јасеновца и добија ли неку накнаду?

Она шири руке и очи и каже - није.

- Нико није тако нешто ни тражио, а пола моје фирме "Зеленгоре" на Умци, чинили су преживели са Козаре и из Јасеновца.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Aleksandar Sremska Mitorvica

15.09.2019. 18:02

I onda opet sa njima u istu drzavu?I onda kao sokirani Olujom,sad sokirani napadima na srbe...Srbi,otvorite oci,dok vam ih nisu povadili!

БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико"

15.09.2019. 18:06

Surov zivot i strasna ispovest !!!

Мр Радомир Шћепановић

15.09.2019. 18:42

Хрватска је једина у свету имала логор за децу! Хрвати су стари мајстори за клање!

Hrvoje

15.09.2019. 20:42

@Мр Радомир Шћепановић - Ne Hrvati, nego Ustaše. To što ste vi nakon toliko godina počeli stavljati znak jednosti između ta dva pojma, je u službi politike koja se ne razlikuje puno od one koju tobože osuđujete!

Nikad mozgom

15.09.2019. 21:39

@Мр Радомир Шћепановић - Znak jednakosti je stavila hrvatska predsednica koja se slika sa ustaškom zastavom ...

Побјешњели Максо

15.09.2019. 18:47

Зашто овај текст има толико негативних оцена? Па оваква исповест мора да се уврсти у школску лектиру, да будући нараштаји знају са ким имају посла. Не сме се поновити иста трагедија. Не заборавити и никада не опростити.

Mija Pećanac

15.09.2019. 19:43

Pod hitno otvoriti muzej žrtvama fašizma i ustaštva (Sajmište) i konfrotirati svet sa zločinima koje su monstrumi počinili Srbima ,Jevrejima i Romima. Dajte priliku još živim svedocima da se preko videosnimaka obrate publici .

Мр Радомир Шћепановић

16.09.2019. 03:46

@iz glave - Ја од `90 никада ништа нисам купио из Словеније или Хрватске. Нити сам ишао тамо, нити ћу!

Nena

15.09.2019. 20:30

snimiti film o ovoj zeni i njenu pricu da se podsećamo stalno ko smo odakle smo i šta su nam radili i da nove generacije uče o ovome da znaju

deda

15.09.2019. 20:57

Da deca znaju sa kime smo tolike godine ziveli skupa.Zlikovci ubice dece i srpskog naroda kako ih nije sramota od sveta a jos uvek su nekaznjeni zbog takvih zlocina ni nemci nisu biliu takve zveri.

Rasa

15.09.2019. 22:14

Decu im nikad necu oprostiti i hvala Partizanima sto su do kraja sveta ganjali,Blajburg je za njih bio kraj,hvala.

Ljube

15.09.2019. 22:37

Srbin sam ,od milion Hrvata ,mislim da bi pet mogao izdvojiti za dobar Hrvat ,pa sad preracunajte koliko ima dobrih Hrvata .Daleko im lepa kuca ,i bilo kakva vera u njih. Onog proslog veka sam imao prilike da slusam u centru Ustastva ,zapadna Hercegovina ,sta misle o muslimanima i koliko ih mrze ,ja mislio samo da nas mrze .Iznenadilo jer smo mi Srbi bili naivni i tada i sada ,nazalost jos uvek naivni i bolesni od jugonostalgije .

Дејан Гачановић

15.09.2019. 23:34

Стрес који се доживи у младости не може да се заборави, ја сам као војник ЈНА био заробљен у Словенији 1991г. и тортуре немогу да се забораве а окружење нас сматра некаквим чудацима...

Aleksandar

16.09.2019. 14:35

@Дејан Гачановић - Druze, cudaci su oni koji ne razumeju!Nedaj se!

Opancar

16.09.2019. 00:12

Proslavljeni ustasa, lijepi Franjo Tudjman je mikrominizirao Jasenovac, a hrvatska predsednica Kolinda Kitarovic je otisla korak dalje, pa se podrugalama zrtvama Jasenovca, govoreci da su to bili hrvati koje su posle rata komunisti tamo doveli i sl. Pa ko je bolji ustasa?

Миле Мали

16.09.2019. 01:50

Ово треба онај Ћулибрк да прочита и ови остали што шутују да усташама! Те умањују број побијених Срба!!!!