ВАСЕ Радовић (49), домаћица из Пожаревца, слетела је у ноћи између среде и четвртка на београдски аеродром и тиме окончала осмогодишњу агонију у Перуу, у којем је робијала седам година иако је, како каже, била недужна. Прва јој је у загрљај потрчала и уручила јој цвеће, пожелевши јој добродошлицу, њена верна пријатељица Весна Ђукић Делић. Ту је био и познати пожаревачки новинар Слободан Васић, који је и организовао акције прикупљања новца за авионску карту и Васин повратак.

- Пресрећна сам што сам стигла и једва чекам да видим своје ћерке. Хвала свима који су ми помогли да се вратим у Србију - рекла нам је видно узбуђена Васе по слетању на аеродром "Никола Тесла", после лета из Лиме, преко Мадрида. Пошто ћерке Иванка и Јелена нису могле да је дочекају, јер нису у Србији, она је све време била на телефонској вези са њима, уз сузе радоснице са обе стране.

Васе је у наводној наградној игри освојила бесплатно путовање у Перу 2011. године, али јој је, како тврди, при повратку у пртљаг подметнута дрога, због чега је осуђена на 10 година затвора. Због доброг владања условно је пуштена после седам година, али од тада није успевала да се врати у Србију. Грађани и њени познаници претходно су два пута сaкупили новац за авионску карту, али су оне оба пута пропале, због бирократских препрека. Међутим, грађани су поново помогли, па је ово била "трећа срећа".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФИЛМСКА ПРИЧА ПОЖАРЕВЉАНКЕ: Одслужила казну, али не може да се врати из Перуа

- Захвални смо "Новостима", јер су и оне помогле да се Васе врати у Србију. Тек када је тако велики медиј објавио ову потресну причу, наша акција се убрзала и успешно окончала - рекао нам је Слободан. Осим њега, Весне и хуманих грађана, помогли су и наше Министарство спољних послова и Aмбасада Србије у Аргентини. Захваљујући њима за Васе је обезбеђен путни лист - пасован, који је она користила уместо пасоша.

Нажалост, по повратку у Србију, Васе није кренула у Пожаревац, јер тамо нема где да борави. Сазнала је да је остала без куће у којој је живела са покојним супругом и ћеркама, па је сад чека правна борба да је поврати. До даљег ће бити код Весне у Београду, која ће јој помоћи у налажењу посла.

- Наредних дана планирам да прибавим лична документа, јер више не поседујем ни личну карту ни пасош, ни здравствену... Затим ћу почети да решавам све остало, једно по једно - рекла нам је уморна од пута, али пресрећна Васe.


СРЕЋА Васе испред аеродрома телефонира ћеркама,фото Д.Новковић

ТРЕЋА СРЕЋА

ПРВИ покушај Васиног повратка био је пролетос, али је пропао јер није добила нови пасош, а повраћаја новца није било, јер је имала најјефтинију карту. Други је био у јулу, кад ју је обезбеђење "Ер Европе" спречило да путује, јер би у Мадриду, због распореда терминала, морала да изађе из транзитне зоне, а није имала визу. Трећи покушај ипак је био са срећним крајем.


МОРАЛИ ДА ЈЕ ПРЕГЛЕДАЈУ ЛЕКАРИ

ВЕСНА и Слободан до последњег тренутка нису могли да се ослободе стреса и бриге због Васе. Наиме, сви путници из Мадрида већ су увелико напустили аеродромску зграду, а она се упорно није појављивала. Због тога су се уплашили да је Шпанци нису задржали, ко зна из ког разлога. Међутим, испоставило се да је она имала главобољу, па су је лекари, за сваки случај, прегледали, и тек након тога се појавила у аеродромском холу.