ИАКО је почетком месеца Немања Милошевић (18) из Грабовца код Свилајнца, који болује од Фридрајхове атаксије, требало да оде у Кијев на други третман матичним ћелијама, његови родитељи нису могли да га одведу, јер им недостаје још нешто више од 3.500 евра. Немањини родитељи су одмах после првог третмана почели да прикупљају 10.000 евра за други третман, а у акцију помоћи оболелом дечаку укључила се и Фондација хуманости "Новости". Нажалост, потребан износ, који би овом младићу омогућио да се осећа боље, још није прикупљен.

Иако су свесни да третмани матичним ћелијама не могу Немању да подигну из инвалидских колица, у којима је од шесте године, нити да му исправе кривину кичме од 140 степени, волели би да му омогуће тај третман, јер би он ублажио његове патње и побољшао стање његовог намученог организма. Поготову што су лекари рекли да би после три третмана матичним ћелијама урадили операцију кичме.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Храбри Ресавац победио Африку

- После првог третмана видљиво су побољшане функције свих Немањиних органа, а болест је заустављена. Последња контрола је показала да му је побољшан рад срца и да му је циркулација боља. Немања "чистије" говори и расположенији је, што значи да му третмани матичним ћелијама побољшавају квалитет живота. Због тога би требало што пре да оде на други третман - каже Немањин отац Небојша.

Дечак, коме трачак осмеха могу да врате само третмани матичним ћелијама и операција кичме, до четврте године био је потпуно здрав. "Није стајао", како каже Небојша. Онда је почео да хода нестабилно и да пада. Годину дана касније лекари су дијагностиковали генетско обољење Фридрајхову атаксију и рекли да је Немања један од најгорих случајева у Србији, јер је болест изазвала велику искривљеност костију.

Немања Милошевић / Фото Приватна архива

ЖИРО-РАЧУН

Људи добре воље који желе да помогну да се овај младић боље осећа, могу то да учине уплатом на динарски жиро-рачун Немање Милошевића, Credit agricole банке 330-4100103840200-97 или на девизни swift code-members22 iban rs 35330413020220163133. Новац се може уплатити и на жиро-рачун Фондације хуманости "Новости" 205-5621-06 с назнаком да је новац за Немању Милошевића.