Свемирски стручњаци збуњени су необичним извором који из удаљене галаксије емитује јарку светлост ка Земљи, која као да су поређана у спектру мистериозних боја.

Америчка свемирска агенција НАСА признала је да не може да објасни узрок овог феномена нити да предвиди последице његове појаве. Истраживачи су, међутим, понудили неколико теорија за појаву зелених и плавих мрља, а једна од њих је да црна рупа “гута” други објекат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФАРМЕРИ У ШОКУ: Рођено теле са “људским лицем” (ФОТО/ВИДЕО)

- Ако се било који објект превише приближи црној рупи, гравитација га може искидати, а отпад може да остане у блиској орбити око црне рупе. Материјал унутрашње ивице овог новооформљеног диска почиње да се креће толико брзо да се загрева на милионе степени и емитује X-зраке – кажу из НАСА.

Хана Ерншоу, истраживач са Калтека, рекла је да је 10 дана кратак период за појаву тако сјајног објекта, пренео је британски "Експрес".

- Обично посматрамо постепене промене у времену и не видимо често извор више пута у брзом редоследу. У овом случају били смо срећни да ухватимо извор који се мења веома брзо - истиче Ерншоу.


Истраживачи њене опсерваторије НуСТАР посматрали су галаксију Ватромет (НГЦ 6946) кад су приметили мрље плаве и зелене светлости које су се појављивале и нестајале у периоду од неколико недеља. И опсерваторија Чандра агенције НАСА уочила је појаву и нестанак ових мрља, познатих као ултрајарки извор X-зрака (УЛX).

Обично објашњење за УЛX је супернова, али оне обично трају дуго времена и не нестају попут ових које су снимили инструменти НАСА. Неки спекулишу да је у питању неутронска звезда, која је отприлике исте масе као сунце и може да створи диск отпадака који генеришу изворе УЛX-а.

Али, ово објашњење није задовољавајуће, јер ако се неутронска звезда окреће превише брзо магнетно поље које ствара може узроковати баријеру која би спречила звезду да постане извор X-зрака.

(Blic, express.co.uk)