СТАЊЕ фудбала у нашем граду није сјајно, а и сведоци смо да је овај спорт код нас девалвирао. Ми смо се ухватили укоштац са тим проблемом, и пред нама је велики рад како би подигли фудбал на виши ниво и како би нашу децу извели на прави пут. Направили смо, по мени, један добар тим.

Прочитајте још: Неуспешан покушај изнајмљивања БИП-а, бивши радници настављају производњу

Овако је идеју о стварању фудбалске академије која би радила при ФК БИП у Чачку, изнео нови тренер у овом клубу који постоји више од четири деценије, Мирко Радовановић. Њега, као и његовог колегу Ивана Ђоковића, али и новог директора млађих селекција, представио је председник клуба Ненад Станковић, наглашавајући да ће будућа академију радити по највишим европским стандардима.

- Најталентованијој и најбољој деци, која већ сада могу да се пријављују у наш клуб, покушаћемо да обезбедимо квалитетан рад на терену, стипендије, али и боравак и исхрану у клубу - каже Станковић. - Урадили смо пројекат који ће обезбедити континуирано и стабилно финансирање клуба, што значи и добар рад. Циљеве смо поставили, направили смо стратегију коју ћемо реализовати у циклусу од четири до осам година.

Прочитајте још: Расписан оглас за изнајмљивање БИП-а, а ово су услови

Постављењем Милутина Марушића Мареца на позицију директора омладинске школе, ФК БИП пуно добија, наглашава Станковић. Своје знање и искуство Марец ће пренети, како сарадницима, тако и младим нараштајима који морају да имају право детињство.

- Уз правилно одрастање трудићемо се да их научимо фудбалским вештинама и да им пренесемо нека наша искуства - рекао је Станковић. - План нам је и да доводимо велика фудбалска имена, како играче, тако и тренере, који ће овој деци дати праву слику развојног пута. Већ кроз две недеље доћи ће да нас посети Перица Огњеновић, играч Црвене звезде и Реал Мадрида.


Нова управа и тренери фудбалског клуба

Фудбалски клуб БИП, иначе, одувек је био познат по квалитетном раду са млађим категоријама што говоре и резултати постигнути у протеклих десет година. Тренутно у најквалитетнијим лигама Србије и Европе наступа више од 30 играча који су у неком периоду свог фудбалског одрастања прошли селекције овог клуба. Ту је и десетак тренера, који су поникли на стадиону БИП, који већ увелико граде своје завидне каријере. Руководство је довођењем нових људи желело да клуб врати на пут старе славе.

- Мојих десет година тренерског рада и 19 играчког, могу да дају пун допринос када је у питању стварање и организација спортског сектора. Захвалан сам на поверењу, и са разлогом је направљена реорганизација - истиче Марушић. - Поред играча које смо изнедрили, ту је сигурно и десетак тренера који су напредовали у својим каријерама.

Доласком Мирка Радовановића и Ивана Ђоковића, каже Марушић, клуб је добио два изврсна човека и професионалца. Иначе, доста је у последњих четири до пет година урађено на програму планирања и програмирања кадра, закључује Марушић.

Фото ФК БИП

ЗАВИДНЕ КАРИЈЕРЕ

ДВОЈИЦА нових тренера имају завидне каријере иза себе. Мирко је поникао у Борцу из Чачка, играо је у Радничком из Крагујевца, а остварио је запажене резултате у Железничару из Сарајева. Био је у Тренчину, па у Смедереву, након чега се поново вратио у словачки клуб. Пут га касније води у Финску, а каријеру је завршио у Слоги у Петровцу на Млави.

Иван је најпре играо у Полету из Љубића, потом у Борцу и Румунији, одакле се поново вратио у Чачак. Играо је и за Нови Пазар, а каријеру је завршио у клубу из којег је потекао.