У ЗАПЕЋКУ здања Скупштине Србије, малом ходнику иза ресторана, поред споредних степеница, налази се кутак посвећен бившим Југославијама. Са бисте социјалистичког политичара Ивана Рибара отпала су слова, па му је остало само "И", док некадашњем председнику парламента СФРЈ Милентију Поповићу недостаје "М".

Попрсја њихових савременика - Јосипа Броза Тита, Моше Пијаде и Едварда Кардеља још се држе. Поред њих спуштен је апарат за гашење пожара, а из зида вире каблови. Испод плафона налазе се грбови свих Југославија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Путовођа по Атосу

Овуда ретко ко пролази. Гости ресторана који крену ка оближњем тоалету, неколико запослених у скупштинским службама чије су канцеларије близу, али и посланик Муамер Зукорлић, чији је кабинет баш у овом "југословенском кутку".

Директор Института за савремену историју, професор Момчило Павловић, каже, за "Новости", да се према наслеђу морамо понашати цивилизовано, а са симболима и артефактима поступати по начелима музеологије и одржавати их.

- Ниједан белег ни споменик не треба рушити него само правити нове - каже Павловић.

Он, ипак, додаје да су комунисти започели коло уништавања и рушења споменика и обележја краљевине.

- Скупштина је делила судбину народа и државе. Скрнавили су је и комунисти. Они су је прилагодили својим потребама, симболима и личностима. Петог октобра је и запаљена. Ипак, суштина је у том непрестаном дисконтинуитету и урушавању споменика претходника. Комунисти су то коло започели, али оно мора једном да престане. Они су чак на краљевском двору ставили петокраке. Суштина је у томе да морамо да имамо разуман однос према историји, без обзира на то да ли нам се неке идеологије свиђају или не. Прошлост не можемо да мењамо, али можемо да мењамо однос према њој - објашњава Павловић.

Он као пример наводи случај да је поред плоче где су поменути погинули ученици Ваљевске гимназије као чланови НОБ, постављена још једна са именима ђака који су били учесници рата у другим покретима. То је, каже, начин да се умири историја и да се све наше поделе и битке, ставе са стране.

Овај пелцер се, засада, не прима, с обзиром на недавни захтев ПОКС Жике Гојковића да се петокрака протера са јавних догађаја. Звезда је и сада "преживела", али споменици онима који су је на капи носили пропадају. Истина, не због захтева противника социјализма, него небриге институција.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Збринуле 1.500 Срба из "Олује"

СТАРО ГВОЖЂЕ

ОБЕЛЕЖЈА политичарима социјализма могла су пре неколико година да заврше у "старом гвожђу". Посланик Српског покрета обнове Александар Југовић тражио је да се оне уклоне јер им није место у законодавном дому, али овај предлог није добио подршку. Тако су вајарска дела Бориса Калина, Здравка Калина, Николе Јанковића и Антуна Аугустинчића остала у једном од ходника парламента.