ДОМАЋИНСТВО НАЈБРОЈНИЈЕ СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ НА КиМ: Слога зида кућу за 24 Савића

Д. ЗЕЧЕВИЋ

субота, 07. 09. 2019. у 22:02

ДОМАЋИНСТВО НАЈБРОЈНИЈЕ СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ НА КиМ: Слога зида кућу за 24 Савића

Са полагања камена темељца за нови дом Савића

Међу укућанима чак четрнаесторо деце, која ручају и уче "по сменама". Усељење пре зиме

ТЕШКО да могу све да набројим по имену, а још теже да свима запамтим рођендане. Али, хвала Богу, сви смо живи и здрави, а друго шта нам Бог да. И добри људи који су започели да нам граде кућу - каже Предраг Савић (52), из Коретишта надомак Гњилана, глава најбројније српске породице на Космету.

По новом косовском систему, њихово село припало је општини Ново брдо, а Савићи нас дочекују у предњем делу дворишта, где су постављени темељи за изградњу нове куће. Док мајстори предано раде, Предраг нам објашњава да њихов нови дом ниче захваљујући хуманим људима, организацији "Срби за Србе" и епархији рашко-призренској, а да тај нови кров над главом за његову многобројну породицу значи нови живот. И више од тога. Добиће условнији и прикладнији смештај од две старе земљане куће, из којих извирују дечије главице.

И то невелико двориште и старе уџерице, дом су Савића, којих, како нам рекоше, има укупно двадесет и четворо. Предраг са супругом Стојном, синовима Ивицом (33) и Слободаном (25), снахама Иваном (29) и Јеленом (26) и њихових десеторо деце. Са њима у истом домаћинсту живе и Предрагов брат Новица (47) са супругом и троје малишана, а ту су и његова браћа, Саша (53) и Синиша(44).

- Пошто нам је бака недавно преминула, сада нас је двадесет четворо - потврђује нам Ивица (33), отац осморо деце, који ради као хигијеничар у овдашњој основној школи.

Прочитајте још - ДОМ ВИШЕЧЛАНЕ ПОРОДИЦЕ: Освештани темљи куће за породицу Савић из Коретишта

Каже да сви живе од минималца који на име рада у некадашњој фабрици дувана прима његов отац, али и од социјалне помоћи и дечијих додатака. На питање да ли им недостаје много тога, слежу раменима. Његова супруга Јелена каже да им је недостатак животног простора ипак највећи проблем. Немају чак ни најосновније ствари, а у дотрајалим и похабаним креветима спава по неколико деце, али истичу да су пресрећни, јер ће ускоро добити нову кућу.

Ивица са децом


Нови и уређенији животни простор добиће, надају се пре зиме, а на питање да ли је то довољно, Предраг каже да су сви чланови његове породице скромни и да немају превелике прохтеве. Ипак, напомиње да су добили обећање да ће и његовом брату Новици, који има своју породицу, односно супругу и четворо деце, такође бити саграђен нови дом.

На питање да ли се икада окупе заједно за столом, одмахују главама и кроз осмех додају да једу "по сменама". Тако уче и школарци, који се надају да ће изградњом новог дома имати собу за учење. Прижељкују и компјутер... Највише се, ипак, надају миру.

Прочитајте још - НОВИ ДОМ САВИЋИМА СА КОСОВА: Марко Кешељ и Мирослав Радуљица организују хуманитарно вече

ХРАНА ОД "МАЈКЕ ДЕВЕТ ЈУГОВИЋА"

Камен темељац за почетак изградње куће Савића, почетком августа, са игуманом манастира Драганац оцем Иларионом, освештао је епископ рашко-призренски Теодосије са некадашњим кошаркашким репрезентативцем Марком Кешељем и представницима организације "Срби за Србе", који су организовали донаторско вече. Савићи добијају по један оброк од епархијске организације "Мајка девет Југовића", што им, како нам рекоше, и те како олакшава свакодневицу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Đorđe

08.09.2019. 00:16

Ne videh u tekstu da im je došla pomoć i od kancelarije za KiM. Crkva je uz narod.

Bole

08.09.2019. 05:21

svi neka pogledaju kakva je to velika organizacija Srbi za Srbe. Svaka čast velikim ljudima iz zemlje i inostranstva. Svaka čast našoj crkvi i ovoj velelepnoj porodici.

ranko75

09.09.2019. 09:39

Kako to da srbi na Kosovu imaju puno dece a srbi u Srbiji nemaju, a oni na Kosovu zive siromasnije? Znaci da nije razlog siromastvo u parama,jer su nasi pradedovi ziveli siromasnije od nas i imali puno dece, a mnoge nemice i nemci koji zive bogatije od nas ne zele da imaju ni jedno. Siromastvo je u srcu a ne u novcaniku!

lika

09.09.2019. 17:25

@ranko75 - Mislim da je odgovor u borbi za opstanak jer ako ih ima vise u nekom mestu oni se osecaju sigurnije a deca su jedini nacin da se to ispuni,dok u centralnoj Srbiji bezbrizno zivimo i nemamo te probleme ,barem ja smatram da je to glavna razlika izmedju Srpskog stanovnistva sa KiM i ostatka Srbije