НА ауто-путу, недалеко од Старог Жедника, угледао сам како иза шлепера стоји колона од двадесетак возила аустријских регистарских ознака. Успорио сам, укључио ротациона светла да возачима иза мене сигнализирам да успоре. Тек тада сам угледао и страшан призор - "ауди" који се закуцао под приколицу камиона. Истрчао сам из санитета да помогнем, али за тројицу мушкарaца, нажалост, није било спаса. Четврти путник, седмогодишњи дечак, преживео је, али сам се уплашио да има унутрашње крварење. Одлучио сам да га одмах превезем у суботичку болницу.

Овако десетар Урош Ждеро (34), возач Одељења за здравствену заштиту 17. механизованог батаљона Прве бригаде Копнене војске у Бачкој Тополи, сведочи о страшном удесу који се у понедељак око 6.30 догодио на ауто-путу између Бачке Тополе и Старог Жедника. Дечака су, како каже, његови сународници већ извукли из смрсканог возила, али он није изгледао добро.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ": Голим рукама на рафале

- Био је контузован и за пар минута неколико пута се будио и одмах поново онесвешћивао - наставља Ждеро. - Схватио сам да мора што пре у болницу. Покушао сам на енглеском да објасним да хоћу одмах да га пребацим у Суботицу на прегледе, али ме нико од присутних није разумео. Говорили су немачки и турски. Срећом, један од њих је знао српски, па сам му објаснио да је малишану неопходан лекарски преглед.

Дечака су, потом, пребацили у санитет Војске Србије, а са њима је пут Суботице кренуо и педесетогодишњи мушкарац као пратња.

- Возио сам брзином на граници дозвољене - прича Ждеро. - Дечачић се у једном тренутку пробудио и почео да плаче. А мени су минути вожње до Суботице изгледали као сати. Страховао сам само да нема неко унутрашње крварење, јер је било јасно да је ударац "аудија" у шлепер био страховит. Лакнуло ми је када су га преузели лекари и медицинско особље Опште болнице у Суботици. Некако сам знао да је од тог тренутка у сигурним рукама.

У аудију који je подлетео под шлепер настрадало троје


Да је малишан већ био у сигурним рукама кад је он решио да му помогне, о томе Ждеро и не размишља:

- Најважније је да је дечак сада добро. Није животно угрожен и верујем да ће врло брзо изаћи из болнице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ауди се „ненормалном брзином“ закуцао у камион, дечака спасао војни санитет

Колико човештва и људскости има у њему, Ждеро је показао у понедељак после подне када је, после завршених свих обавеза, поново отишао да посети дечака.

- Желео сам да ми лекари потврде да је добро, што су они и учинили. Волео бих да знам како му је име, али надам се да ћу имати прилике да га видим и загрлим пре него што оде за Аустрију.


ВУЛИН: ПОНОСНА ЦЕЛА СРБИЈА

- СВАКИ припадник Војске Србије урадио би исто. Помогао би свакоме, не питајући ни за веру, ни за нацију. Када грађани Србије виде своју војску, знају да су сигурни, безбедни. Знају да помоћ стиже - рекао је министар одбране Александар Вулин, који је у уторак примио десетара Уроша Ждера.

Вулин је истакао и да је поносан на десетара, али да је још важније што је на племенитог војника поносна цела Србија.

Фото Министарство одбране

ПОЛИЦАЈАЦ

ПРЕ мене, на место догађаја стигао је и један наш полицајац - прича Ждеро. - Он је са колегом ишао из супротног смера, али је изашао из возила и прешао на место несреће, док је његов колега отишао до првог искључења како би колима могао да приђе до унесрећених. Полицајац је, међутим, морао да регулише саобраћај, јер у таквим ситуацијама на ауто-путу може да настане прави хаос, и не дај боже, ланчани судар.