Сателити умало да се сударе, европски први устукнуо

Бета

уторак, 03. 09. 2019. у 23:33

Сателити умало да се сударе, европски први устукнуо

Фото: Twitter ESA Operations @esaoperations

Европска агенција је данас саопштила да ју је "Спејсикс обавестио да није планиран никакав маневар сателита из система Старлинк пре блиског приближавања" европском
Европска свемирска агенција каже да је једним од својих сателита извела "избегавајући маневар" пошто је ривал, америчка приватна компанија "Спејсикс" (SpaceX) рекла да неће да помери своју свемирску летелицу, те је претио потенцијално катастрофални судар.

Прочитајте још: Прва жена би требало да отпутује на Месец до 2024. године


Европска агенција је данас саопштила да ју је "Спејсикс обавестио да није планиран никакав маневар сателита из система Старлинк пре блиског приближавања" европском.

Агенција је саопштила да маневар, изведен у понедељак, не утиче на рад њеног сателита, "Еолус" који је од августу 2018. године мери брзину и правац ветра у свету, побољшавајући временске прогнозе.

Прочитајте још: Ракета која скаче — нови првенац Илона Маска (ВИДЕО)

Европска агенција каже да ће појава такозваних "мега група сателита" попут Старлинка, које би се састојале од стотина или чак и хиљада сателита, значити да ће маневри за избегавање судара убудуће морату да буду аутоматизовани.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације