ЈЕЗИВА СТРАНА ИСТОРИЈЕ: Лобање стотина деце гледају ка мору у част богова (Фото)

Novosti Online

28. 08. 2019. у 17:41

ЈЕЗИВА СТРАНА ИСТОРИЈЕ: Лобање стотина деце гледају ка мору у част богова (Фото)

Фото ЕПА

Деца су, према сазнањима перуанских археолога, убијена током влажног времена северно од Лиме, вероватно у покушају да се удовољи феномену Ел Ниња
ПЕРУАНСКИ археолози открили су близу Хуанчакоа велику гробницу са посмртним остацима 227 деце жртвоване у ритуалнима древне Чиму културе.

Локалитет где су деца жртвована пронађен је код Хуанчакоа, обалског туристичког места северно од Лиме. „Ово је највећи локалитет са посмртним остацима деце икада пронађен“, рекао је агенцији АФП шеф археолошког тима, Ферен Кастиљо.

Прочитајте још: ЈЕЗИВА МИСТЕРИЈА: Више од 140 деце са ишчупаним срцима закопано уз ламе (ВИДЕО)

Кастиљо је рекао да су деца, узраста од четири до 14 година, жртвована у част богова древне Чиму културе, која је до 15. века насељавала перуанску долину Моче.

Деца су, према сазнањима археолога, убијена током влажног времена, вероватно у покушају да се удовољи феномену Ел Ниња, а покопана су тако да су окренута мору.

Нека тела су и даље имала кожу и косу када су пронађена.

Прочитајте још: ЗАГОНЕТКА ПОМПЕЈЕ: Ко је преживео ерупцију Везува


Археолози не искључују могућност да ће пронаћи још посмртних остатака.

„Где год да узмемо да копамо, пронађемо још једно“, истакао је Кастиљо.

Чиму цивилизација насељавала је обалске делове Перуа од 1200. до 1400. године и редовно ритуално жртвовала децу.

Током свог постојања била је најмоћнија у Перуу све док је Инке нису покориле 1475. године.

У априлу прошле године археолози су такође открили гробницу са остацима 140 деце. Два месеца касније открили су још једну са 56 тела.

(rts.rs)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Šumadinac BRE

28.08.2019. 17:52

Pogledajte u Hrvatsku...imate najvece logore smrti za sve uzraste....Cuveni deciji logor smrti...najsuroviji i jedini te vrste na svetu ikad...demoni....

.

28.08.2019. 19:48

@Šumadinac BRE - a takodje su ritualno pobijeni "zrtvovani" za srecu u hrvata... A prinoseni hrvatskim bogovima, a njihovi bogovi su iz raznih naroda, zavisi ko je bio zavojevac...

Blagoje Jovovic

29.08.2019. 12:01

Pozovite ih u Krvacku...Toliko ima neispitanih kraških jama,gde je najmonstozni kvazi narod na svetu koji izmislio Vatikan ubijala decu samo zato što su im roditelji pravoslavne veroispovesti.