НЕМАМ пуно прилике да путујем, а гледајући игру и песму из разних земаља света имам осећај као да сам била у њима. А вероватно нећу никада. Зато сваке године нестрпљиво чекам "Интеретно"!

Усхићено, док покушава да надјача музику са Далеког истока, која се ових дана пролама центром Суботице, каже тинејџерка Јелена М., која заједно са стотинама суграђана ужива у наступима 23 фолклорне групе из Русије, Колумбије, Боливије, Малезије, суседне Мађарске и, наравно, Србије, овогодишњим учесницима 18. фестивала "Интеретно".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Холивуд згрнуо паре на војничкој храбрости Срба

- Представићемо игру по којој је Боливија препознатљива, али се највише игра у три покрајине и нама је најближа. Ми их зовемо северни, јужни и источни плес - каже Раиса Торико из Боливије, једна од 750 плесача који су заплесали на простору названом "Етнополис".

Чувеном "Каћушом" и сетном "Подмосковске вечери" чланови фолклорних ансамбала "Танок" и "Казбек" из Русије подигли су Суботицу на ноге.

- Јако је лепо видети како публика пева са нама, како зна читав текст. То јесте због сличног језика, али и због љубави народа и наше две земље - истиче Соња из ансамбла "Казбек".

Пре 18 година, када је у организацији Мађарског културног центра "Непкер" - "Интеретно" почео своју историју као једнодневни скуп, ни сами организатори нису слутили да ће постати вишедневно дешавање широког спектра уметности, које је током година одржавања посетило више од 250.000 посетилаца.


- Фестивал је прешао дуг пут од малог дворишта "Непкера", када је први пут организован 2002. године и трајао само једно поподне, до великог Етнополиса у центру града - наглашава Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бал на води вежбају у Нишу

УНЕСКО

ДРАГАН Ђорђевић, председник Међународне организације фолклорних фестивала, нагласио је да је "Интеретно" један од највећих фолклорних међународних фестивала у Србији.

- Од ове године девет фестивала у Србији је под покровитељством националне Секције за сарадњу са Унеском при Министарству спољних послова, а међу њима је и "Интеретно" фестивал - сматра Ђорђевић.