ДЕСПОТОВАЦ – Иако је током викенда у Деспотовцу било 33 степена Целзијуса, звецкали су оклопи, укрштали су се мачеви, келебарде су одзвањале по шлемовима бораца, а посетиоци су у витешком селу уживали у гастрономским специјалитетима и играма из средњег века, обилазили ковачке и дрводељске радионице и упознавали се с репликама средњевековне ношње, кампова, оружја и опреме.

Тродневна манифестација окупила је око 600 учесника из 22 земље. Поред витезова из Турске, Француске, Русије, Украјине, Румуније, Бугарске, Мађарске, Чешке, Словачке, Белгије и других земаља, први пут су дошли представници Спортског савеза на нивоу УН из Јапана, као и Ирина Робозовска из Израела и Скарлет Ели Бах из Норвешке, светски најпознатије жене борци валкире.

Прочитајте још: Витезови из више од 20 држава у Манасији од 23. до 25. августа


- Опрема нам је тешка 35 килограма, па је борити се на температури од 33 Целзијуса веома незгодно. Поготову што наше тело испод оклопа развија температура од око 80 степени! Најтежи је шлем, јер се израђује од најдебљег челика, и тежак је око 7 килограма. Четвртина опреме на глави, па је најтеже дисати. Грудни оклоп стеже, па када будемо задихани, не можемо лепо да удахнемо ваздух – рекао је за „Новости“ Немања Апатовић, члан Удружења „Бели вукови“ и додао да се витезови за борбе припремају и тренирају најмање пола године да би издржали четири борбе по две рунде, односно 20 минута, али и око два и по сата, колико су у оклопу док се све борбе не заврше.

(Опширније у сутрашњем издању „Вечерњих новости“)