НА првом Светском првенству у синхроном и уметничком пливању за кадеткиње узраста од 13 до 15 година - Србија ће имати своје представнике. На надметању у Братислави, од 28. августа до 1. септембра, боје наше земље браниће Миа Орловић (15), из Београда, и Милица Станковић (14) и Сара Стојановић (14), из Ниша. Оне ће, међу 36 екипа из целог света, својим "балом на води" у дисциплинама дует и солисти стремити медаљи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кореографије под водом јачају тело и ум

Иако су већ учествовале на великим такмичењима, не крију да је трема из дана у дан све присутнија, али и да је све већа жеља да на првенству, које ће окупити репрезентације и са других континената, дају свој максимум. Сваког дана, зато, по неколико сати дневно вредно увежбавају кореографије на нишком базену "Чаир", а пут главног града Словачке крећу крајем августа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нишке пливачице не могу на ОИ јер немају паре на пут до Португалије

- Даћемо све од себе, најбоље што можемо, зато врло озбиљно вежбамо. Тренинге не пропуштамо. Да бисмо тренирале, Милица и ја ове године нисмо отишле на море са породицама. Одрицања је много и током године када вежбамо, а нарочито сада, док се припремамо за ово, за нас, најважније такмичење до сада - прича, за "Новости", Сара, која ће са Милицом представљати Србију у дует дисциплини, док ће Миа, из београдског пливачког клуба "Ушће", наступати као солисткиња. Она је у Ниш дошла пре месец дана, како би редовно вежбала са Саром и Милицом.

- Припреме су врло озбиљне и тешке, али трудимо се да за што мање времена урадимо што више посла. Уметничким пливањем се бавим седам година, а последњих годину дана и пливањем. Кондиција је добра, али је трема огромна, као и притисак који имамо у тежњи да се што боље покажемо. Верујемо, ипак, да ћемо на предстојећем такмичењу добро проћи - уверена је Мија.

Тренер кадетске репрезентације Србије Марија Нешић, под чијим будним оком ове младе даме свакодневно вежбају, каже да се Светско првенство за овај узраст одржава први пут, па је самим тим и узбуђење веће.

- Интензивне припреме почели смо средином јула и вежбаћемо до одласка на такмичење. Важно је да су девојке поносне што им је пружена прилика да буду део репрезентације, да представљају своју земљу и учествују на једном такмичењу овако високог ранга. Ту смо, радимо, дајемо 200 одсто воље, снаге и жеље, и надамо се да ће то да уроди плодом - каже Нешићева.

САМЕ СНОСЕ ТРОШКОВЕ

ДЕВОЈЧИЦЕ које представљају Србију саме сносе трошкове одласка на такмичење. Сума није мала, па је мало фалило да због финансија не одемо на Светско првенство - каже тренер Марија Нешић. - Родитељи су били у обавези да покрију трошкове пута, превоза и смештаја. Град Ниш је, ипак, делом помогао, и хвала им, док је за пливачицу из Београда њен клуб морао да нађе средства. Малобројни су, нажалост, они који имају разумевања и препознају труд и рад ове деце.