РАЗБИЈА ПРЕДРАСУДЕ О МУШКИМ ПОСЛОВИМА: Аутолимар Сунчица сме да стане на црту свима

И. МИТИЋ

петак, 23. 08. 2019. у 22:02

РАЗБИЈА ПРЕДРАСУДЕ О МУШКИМ ПОСЛОВИМА: Аутолимар Сунчица сме да стане на црту свима

Сунчица Горчић (48)

Сунчицина љубав према аутолимарству родила се из љубави према супругу Бати, који се овим послом бави дуже од 30 година

СУНЧИЦА Горчић (48) из места Братмиловце, у околини Лесковца, једна је од ретких жена у Србији која се осмелила да се бави "мушким" занатом. Она већ 18 година успешно ради као аутолимар, а специјалност јој је заваривање уз помоћ такозваног CO2 апарата. Сунчицина љубав према аутолимарству родила се из љубави према супругу Бати, који се овим послом бави дуже од 30 година. Ова спретна жена је у почетку била Батин помоћни радник, али се онда ситуација променила. Сада је Сунчица мајстор, а Бата чирак.

- Били смо међу првим аутолимарима у лесковачком крају који смо са аутогеног прешли на CO2 заваривање. Нисмо имали никавог искуства с тим и ја сам се, пре Бате, осмелила да направим први вар. Испоставило се да ми то иде од руке и од тог дана, пре пуних 18 година, нисам престала да варим - започиње своју причу Сунчица у радионици смештеној у оквиру породичног домаћинства.

Прочитајте још - Једина жена рудар у Србији, мушки обавља тежак посао

Наша саговорница каже да је лако савладавала и друге "цаке" овог заната, од брушења, чишћења корозије и постојеће заштите, до фарбања. У свему је било пресудно то што је овај посао заволела иако захтева прецизност, а може да буде и опасан. Сунчица истиче да ради пун вар свуда где је то могуће, а посебно на греди или стубовима. Не штеди на материјалу, а за посао који уради даје гаранцију од пет до осам година. У почетку је међу муштеријама било много неповерења.

- Уђе човек у двориште и тражи мајстора. Питам о чему се ради, али он и даље инсистира да види мајстора. Кажем да прича са мајстором, али ми он и даље не верује... - смеје се наша саговорница и истиче да је све те "неверне Томе" испратила задовољне послом који је урадила.

Када је власник једног камиона затекао Сунчицу да фарба кабину његовог возила, тражио је да одмах престане, али га је она убедила да посао ипак приведе крају.

- Извињавао ми се. Није имао ниједну примедбу. Напротив. Све послове у радионици сам преузела када је Бата оперисао колено. Живот ме је натерао. Он није могао да ради, а од тога смо издржавали двојицу синова. Сада ми је од велике помоћи, јер кроји лим за уградњу и у томе га још увек нисам превазишла и не верујем да ћу успети. Међутим, што се вара тиче, смем да станем на црту већини мајстора - истиче ова жена необичног занимања.

Прочитајте још - Досадан посао утиче на здравље

Сунчица је запослена и у лакирници једне приватне фирме која се бави производњом намештаја. Као и свака жена, има и много кућних послова, а са породицом брине и о засаду јагода. Међутим, њој ништа није тешко. Ради од јутра до мрака, али је једино посао у радионици одмара.

- Бавићу се ауто-лимарством док год будем могла. Има посла и од њега може солидно да се живи. Кажу да је CO2 опасан по здравље, али ја не могу да радим са заштитном опремом. Нисам навикла да носим гумено одело и рукавице. Варим у свакодневној гардеродби и користим само заштитне наочаре. Тако сам почела и не знам другачије. Никада нисам покушала ни аутогено заваривање. Искључиво радим CO2, али без грешке. До сада никакву рекламацију нисам имала - истиче Сунчица и показује руке умазане као код "правог мајстора".

ПОМОЋ "ХЕЛПА"

СУНЧИЦА је један од 30 добитника бесповратне помоћи немачке организације "Хелп", која подржава оснивање нових или развој постојећих занатских или услужних радњи. У њену радионицу стићи ће опрема вредна око 3.000 евра. Ради се о стубној дизалици, новом апарату за варење и пумпи за прање возила. Наша саговорница каже да јој ова помоћ много значи, јер ту опрему не би могла сама да купи. Да би подигла ауто на једну страну и могла да вари, морала је да обезбеди по пет или шест људи. Са дизалицом ће све то бити много једноставније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Драгослав

24.08.2019. 02:12

Жене у целом свету се у међувремену у све већем броју баве пословима које су радили мушкарци, па су данас војникиње. пилотикиње, директоркиње фирми, адвокатице, министаркиње, лекаркиње.... и шта све још. И доказују да све то умеју одлично да одраде. Једино заборављају да одраде и оно што им јеприрода дала и обавеза према држави и друштву - да буду и мајке! Сигурно би и ту дужност беспрекорно обавиле али и за тај позив се треба одлучити.