ПРВИ РУСКИ РОБОТ КРЕНУО КА СВЕМИРСКОЈ СТАНИЦИ: Човеколики Фјодор у космосу

Б. В.

четвртак, 22. 08. 2019. у 13:28

ПРВИ РУСКИ РОБОТ КРЕНУО КА СВЕМИРСКОЈ СТАНИЦИ: Човеколики Фјодор у космосу

Фото RIA.ru copy

Иако су у "Роскосмосу" желели да први човеколики руски робот буде направљен само од руских делова, у томе се није успело
МОСКВА - Први човеколики руски робот кога су назвали Фјодор полетео је са космодрома Бајконур у Казахстану на Међународну космичку станицу. Ракета "Сојуз-2.1" понела је у космос, осим Фјодора, и храну и технику за космонауте на МКС.

Прочитајте још: Амерички космонаути у шетњи свемиром (ВИДЕО)

Робот који је седео у седишту капетана држећи руску заставицу у десној руци, послао је Твитер поруку убрзо после уласка у орбиту, наводећи да је први део проба спроведен по плану. Робот је висок 180 центиметара и тежак 160 килограма.

Прочитајте још: ЗЕМЉИ ПРЕТИ „БОГ ХАОСА“: Астероид стиже у наредних 10 година, а немамо одбрану

Као некада Гагарин и Фјодор је изговорио чувену реченицу: "Кренули смо!" После 49 секунди космички брод је ушао у орбиту удаљену више од сто километара од Земље и то симболично значи да је он постао космонаут. У космосу ће бити 17 дана.

Иако су у "Роскосмосу" желели да први човеколики руски робот буде направљен само од руских делова, у томе се није успело. Од 48 мотора које има робот, 32 су руска, а остали су страни, из Швајцарске и других земаља. Важних делова има и из Немачке и САД. Компјутер који користи робот је такође из иностранства. "Обуком" робота бавило се пет руских програмера. Засада тај робот нема вештачку интелигенцију и може само да разговара са космонаутима. Он још није способан да нешто узме и поправи, каже Јевгениј Дуров, извршни директор "Андроидне технике" која је направила Фјодора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ало бре људи!

22.08.2019. 14:43

ФЈОДОР! Робот се зове – Фјодор! Ако сте већ "проруски" онда се мало и потрудите да запамтите како се читају и транскрибују руска имена. Достојевски је исто Фјодор а не Федор. Робот је Руски а не Мађарски.