Немачки војници без одштете

И. СТАНОЈЕВИЋ

21. 08. 2019. у 11:00

Немачки војници без одштете

Генерал Еберхарт Цорн, генерални инспектор Бундесвера са војницима у НАТО пункту у Минстеру

Бивши припадници Бундесвера који су били на задатку у БиХ и на Космету 1999. године поново одбијени. Влада у Берлину тврди: Нема доказа о последицама изложености осиромашеном уранијуму

НЕМАЧКИ држављани који су током бомбардовања бивше СРЈ у пролеће 1999. године били војници Бундесвера на задатку у БиХ и на Космету захтевали су од своје државе одштету због изложености осиромашеном уранијуму. Поред тога, парламентарна фракција евроскептичне странке Алтернатива за Немачку (АфД) тражила је од владе мишљење о штетности ове муниције по здравље људи, будући да се због тога "свађају" различите научне студије. Званични Берлин одбацио је одштетне захтеве као неосноване.

Надокнаду је тражило 220 бивших припадника Бундесвера, али кабинет канцеларке Ангеле Меркел не намерава да је исплати. У негативном одговору каже се да није доказано да су немачки војници трпели било какве здравствене последице због контакта са овом муницијом, која је, пре свега, коришћена у противтенковским авионским бојевим зрнима, намењеним уништавању оклопа.

- Резултати студије утицаја осиромашеног уранијума показују да на местима где је ова муниција коришћена не постоји готово никакав ризик од радијације, а токсиколошки ризици могу настати само под ванредним околностима, који се до овог тренутка нигде нису исказали - наглашава влада у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Истина о уранијуму дубоко скривана

Исти исход доживљавале су тужбе које су војници подносили ранијих година. Немачки медији подсећају да је 2008, на тадашњих 229 поднетих тужби и на захтев фракције Левице у Бундестагу да се ово питање разреши, влада Меркелове такође одговорила негативно. Тада је оцењено да дуготрајна студија на ветеранима није потребна, јер не постоје информације о штетности употребљене муниције по здравље. Тада, додуше, како наглашава немачки интернет портал "Т-онлајн", није било експлицитно речи о осиромашеном уранијуму.

- Тек са актуелним питањем које је поставио посланик АфД Беренгар Елсенер фон Гронов постаје јасно да ни будући одштетни захтеви неће бити прихваћени - закључује овај медиј.

"А-10 тандерболт" који је најчешће испаљивао бомбе са осиромашеним уранијумом


ЗАТВАРАЈУ ОЧИ ПОРТАЛ вести "Базфид њуз" објавио је да су у организмима бивших војника у саставу трупа Кфора на Косову пронађене неуобичајено високе концентрације тешких метала. Један од ветерана такође претпоставља да је уранијумска муниција директан кривац за малформације на његовом детету. Ни тај случај, у државном врху Немачке није прихваћен као вредан помена, јер, како се наводи у образложењу, није поткрепљен конкретним доказима о узрочно-последичној вези.

Уз студији о дејству осиромашеног уранијума, коју је на свом сајту објавила аустријска војска, наводи се да се може закључити да једино директно удисање супстанци на ратним подручјима може представити одређену опасност за здравље људи. Опасност може наступити због хемијских, а не радиоактивних карактеристика овог материјала, и то само ако се у већим количинама унесе у организам као део неког раствора.

- Цивилно становништво, припадници хуманитарних организација и мировне трупе тешко да су удисали тај материјал у тим количинама. Ипак, дугорочнији директан контакт са осиромашеним уранијумом, попут комадића муниције, требало би избегавати - наводи Војска Аустрије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО БОМБАРДОВАЊЕ: После бомби више деце има рак

Обештећење су, после вишегодишње борбе пред судом, ипак добили италијански војници, који су учествовали у НАТО акцијама на Косову. Пошто је установљена Комисија за истрагу, исплаћено је првих 30 милиона евра жртвама осиромашеног уранијума. Од 1999. године до лане, преминуло је 360, а оболело више од 4.000 италијанских војника изложених дејству осиромашеног уранијума, а међу њима је велики број оних који су били на Косову.

Једна од колона коју је бомбардовао НАТО


ЛЕКАРИ ЗА ЗАБРАНУ

СТУДИЈЕ Светске здравствене организације и Међународне организације за атомску енергију негирају да постоје било какви посебни ризици. Међународна организација лекара против атомског оружја истиче, међутим, да постоје недоречености у објављеним студијама, због чега позива на превентивну забрану употребе муниције са осиромашеним уранијумом док се поуздано не утврде дугорочни ефекти излагања уранијуму - пише портал "Т-онлајн".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Анти Антифа

21.08.2019. 11:33

Сви ће добити одшетету сем Срба захваљујући Борису Тадићу и осталим ДОС вазалима. Узгред,СНС да је хтео од 2012 могао је да обнови тужбе против НАТО земаља али није. Паметном доста

ZATO JE SREDER DOLAZIO KOD VUCICA, KAKO BI STOPIRAO TUZBU

21.08.2019. 12:48

@Анти Антифа - Jer on ipak spada medju ratne zlocince, koji su pocinili ne zapamceni zlocin nad srbima u Srbiji i na celom podrucju Jugoslavije.

naranca

22.08.2019. 01:18

@Анти Антифа - 'antiantifa Ne bih ni ja kad bi me (pod) platili.

Никола

21.08.2019. 11:43

Сасвим је очекиван овакав исход.У супротном то би отворило и питање одштете цивилима у Србији, а можда и ратне одштете.

ВОЈИН

21.08.2019. 11:54

Уколико би било која НАТО влада признала да је О/У радиоактиван до мере да угрожава људско здравље, директно би била саучесник у злочину према Србији. Ипак је Немачка влада признала у 22 случаја немачких војника који су радили као оружари и били у контакту са топовским О/У зрнима, и који су оболели од карцинома и о томе је писао "Ројтер". Слично би било и када би наша влада признала "Приштинску власт" на КиМ јер би то било признање да су на нас изврешили агресију из "хуманитарних разлога"!

Terenac

21.08.2019. 11:59

Samo ih pare interesuju. Ko ce da odgovara za prvi, zvanično prvi nemački metak ispaljen posle drugog svetskog rata u misiji okupacije? Instalirali su nam njihove podanike, prvo dos pa sad sns, i mi kao narod jedino što možemo da uradimo je da raskrstimo sa partijama i dovedemo patriote na vlast. Tužiti nato za štetu, humanitarnu katastrofu, nemogućnost ubiranja prihoda i poreza na suverenoj teritoriji srbije, ili proglasiti okupaciju i osloboditi zemlju.

iz glave

21.08.2019. 12:00

"Резултати студије утицаја осиромашеног уранијума показују да на местима где је ова муниција коришћена не постоји готово никакав ризик од радијације..." паметном довољно

Mikiboy

21.08.2019. 12:04

Pa kada je bezopasno zasto ga ne bace onda na Berlin,London ili Njujork?Neka ne zaborave da terazije mere sve tamo gore negde.

Kamiondžija

21.08.2019. 12:31

ako i niko od njih ne treba da dobije, koj su moj tražili tamo, Dušanovo blago???

Бане

21.08.2019. 12:37

Ко је мислио да је тамо лако до пара грдно се преварио.

I ONI SU SAMI POSTALI KOLATERALNA STETA

21.08.2019. 12:45

GDE BI TO NEMCI SMELI DA PRIZNAJU, onda bi ih cekala ratna odsteta Srbiji u milijadrama evra, a ovako, pustice te bednike nek pomru i nikom nista.

КИР СРБИН

21.08.2019. 13:15

Хитлер просуо шест-седам милиона Немаца, Ангела ће да се мучи са педесетак, ИДИ БЕГАЈ....

električar

21.08.2019. 13:29

Verovatno su ovi italijanski vojnici bili u tim pogodjenim tenkovima, a nemački vojnici su bili na nekoj livadi ...

Antibot

21.08.2019. 14:20

Kako d švabe priznaju da su uranijumskim bombama ubijali stanovnštvo na KiM, besmisleno pitanje, švabska država i danas drži područje koje je njihov Hitlel zauzeo, Prizren i glavni put za izlazak na Jadran preko Šiptarije, i da prizna da su tamo bacali stotinu tona uranijumskih bomi, nisu baš toliko nenormačni, za razliku od KiM šiptara koji tamo žive a pune su Beogradske bolnice šipaca koji su tražili oslobađanje KiM od starosedeoca SRBA,. neverovatno

Vatro Marx

21.08.2019. 14:32

Tko se brine o gradjanina Kosova i Metohije, Kakvi su specijalisti i dalí ih ima u Pristini ili su samo za vadjenje órgana Srbima. ZaSiptare to uopce nije bitno, vec je bitno davladaju Kosmetom. Kao Njemci, Italijani iSpanjoski vojnici imaju isti problem.

Кошаркаш

21.08.2019. 14:36

Не смеју Швабе од Амера ни да зуцну,окупација и даље траје.

Pera

21.08.2019. 14:48

Tako je to u zemljama u kojima se poštuju naučne činjenice, a ne kao kod nas i u Italiji gde se priča o osiromašenom uranijumu oportuno eksploatiše.

naranca

21.08.2019. 15:30

@Pera - @pera Znaci Italjani su Glupaci????????????A vi Hrvati ste pametni?????Hhahah.A I ovo ozraceni sto 3x pokusavaju bezuspesno su glupaci??????Ko….. Sigurno ti je neko u blizini umro od te radijacije….Razmisli ako imas…...

Perica Iz Varosi

21.08.2019. 14:51

Не смеју сећи грану на којој су и они тада седели !!!!!!!!!!!!

naranca

21.08.2019. 15:33

To je ta BOGATA NEMACKA koja ne daje svojim VOJNICIMA pare da se lece..Kad cemo u Evropu...Hahahhahahahahahahahahahahahahahah

naranca

22.08.2019. 12:55

Da priznaju U-235? I JFK? I Vietnam? I Bin Ladin?I ISIS? I Mesec? I Meriin Monro? Nahahahahahahahahah….Jeste normalni