ВИКТОРИЈА Драгић (18), из Крушевца, ослепела је као шестомесечна беба у инкубатору, јер јој нису заштитили очи. Данас не може да види свет око себе, али га осваја. У понедељак је била прва слепа спортисткиња у Крушевцу која је почела да вози прави, професионални бицикл прилагођен особама са инвалидитетом.

За "Новости", обећава да ће возити до медаље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали Вук победио смрт, његово срце куца јуначки

- За бициклизам сам се заинтересовала када сам први пут села на тандем бицикл. Пробала сам да возим до Јастрепца - прича, за "Новости", Викторија Драгић. - Верујем да ћу направити добре резултате и на такмичењима, јер желим да се посветим овом спорту. А могу, верујте, јер већ имам освојене две медаље у атлетици на 100 и 200 метара. Инспиришу ме тренери и сваки изазов.

Слепа Крушевљанка каже да жели да каже свима који не верују у спортисте који не виде да ипак мало боље погледају. И заиста, уколико то учине, у Викторији ће видети талентовану спортисткињу, ученицу трећег разреда Хемијске школе, која је с успехом завршила редовну Основну школу "Вук Караџић", играла у драмским представама, а 2015. године уз помоћ тифлолога приредила и своју изложбу фотографија у Крушевачком позоришту.

Уз њу ће на место пилота возити искусни бициклиста КПБ "Бела стена" Иван Грујић. Од 15 активних чланова клуба, њих четворо је оспособљено и спремно да вози са слепим и слабовидим Крушевљанима.

- Није циљ само освајање медаља: слепе и слабовиде особе зависе од породице и пратилаца, и отуда су веома пасивне. Зато им бављење спортом даје додатно самопоуздање, осећају се вреднијим, схватају да могу да допринесу - каже нам Снежана Радовић, председница ове организације.

Локална заједница имала је слуха да подржи формирање Спортског савеза за особе са инвалидитетом и све више чланова се враћа у родни град са сјајним резултатима, оствареним на такмичењима у земљи и иностранству. Подршка у опремању неустрашивих спортиста веома је значајна.

- Ми се као друштвено одговорно предузеће трудимо да помажемо свуда где је то потребно, по томе смо и познати - напомиње, за "Новости", Весна Ковачевић Станковић, заменица директора Корпорације "Трајал".


БИЦИКЛ ВОЖЕН НА НАЈВЕЋИМ ТАКМИЧЕЊИМА

СВЕГА пет професионалних тандем бицикала се користи у Србији за спортска такмичења. На бициклу идентичном овом који је израђен за потребе крушевачких спортиста са инвалидитетом, паратриатлонци су освојили сребро на Светском и злато на Европском првенству, а идентичан бицикл вожен је и на Параолимпијским играма у Лондону.

- Не зову случајно тандем бицикл бициклом љубави, јер двоје мора да синхронизовано педалира - објашњава Александар Марић, бициклиста и власник фирме "Метал ДОО" из Крагујевца, која је израдила крушевачки бицикл.