НОВИ ПОГЛЕД НА 2. СВЕТСКИ РАТ: Овако се јапански цар осећао после сукоба, али му нису дали да призна

Бета

уторак, 20. 08. 2019. у 22:54

НОВИ ПОГЛЕД НА 2. СВЕТСКИ РАТ: Овако се јапански цар осећао после сукоба, али му нису дали да призна

AP Photo

У приватном дневнику Мичиђија Тађиме, највишег званичника владине Агенције за царски двор у периоду 1949-1953, јасно се помиње Хирохитова жеља да "грађанима изрази дубоко жаљење и осећај кајања"
Некадашњи јапански цар Хирохито, који је владао током Другог светског рата, желео је да изрази кајање због сукоба али га је тадашњи премијер у томе спречио, наводи се у документима које је објавила државна телевизија НХК.

У приватном дневнику Мичиђија Тађиме, највишег званичника владине Агенције за царски двор у периоду 1949-1953, јасно се помиње Хирохитова жеља да "грађанима изрази дубоко жаљење и осећај кајања".

Прочитајте још: КОМЕНТАР: Хирошима


НХК је документе који покривају период од 5,5 година добила од породице покојног Тађиме и дала их на анализу више историчара и других експерата.

Хирохито, који је 1989. преминуо после више од шест деценија на Престолу хризантеме, желео је да те речи убаци у говор поводом церемоније прославе краја америчке окупације и враћања суверенитета Јапана 1952.

"Мислим да треба да укључим изразе кајања. Осећам велико кајање. Стварно желим да додам тај део, размишљање о прошлости и дисциплину за будућност, иако речи могу да буду промењене", рекао је тада цар свом званичнику, како преноси НХК.

Међутим, наводи телевизија, тадашњи премијер Шигеру Јошида се томе супротставио "и тај део је био избачен".

Прочитајте још: Хирошима се сећа страдалих

Јошида се, како наводи Тађима, бојао да би "људи рекли да је он (Хирохито) одговоран за избијање рата" на Пацифику. То питање и данас дели историчаре.

Експерти који су проучавали Тађимин дневник су рекли да су били "веома изненађени" открићем колико је била "снажна" Хирохитова жеља да изрази жаљење.

НХК у документарцу наводи да је цар Тађими више пута изражавао незадовољство јер не може да каже шта мисли, али да је морао да поштује устав према коме је премијерова реч била последња.

Такође, чини се да је Хирохито кривио себе јер није успео да заустави напредовање јапанске војске широм Азије.

На крају, Хирохитов син и наследник Акихито, који је владао од јануара 1989. до априла 2019, у свом говору 15. августа 2015, на 70. годишњицу капитулације Јапана, употребио речи "дубоко кајање" због недела која је починила јапанска војска.

Акихито је те речи понављао сваке године пре него што је у априлу абдицирао.

Његов син Нарухито, који је на престо ступио 1. маја, поновио је исти израз у обраћању 15. августа, и тако потврдио раније изражену жељу да настави да признаје злочине из империјалистичке прошлости земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Milica

22.08.2019. 11:28

@Posmatrac - Još jednom dobro pročitaj tekst. I nisi baš neki posmatrač.