ЖИТЕЉИ СЕЛА УЗНЕМИРЕНИ ДОЛАСКОМ АЛБАНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Шта ће њихове патроле испод наших комова?

М. СЕКУЛОВИЋ

уторак, 20. 08. 2019. у 13:02

ЖИТЕЉИ СЕЛА УЗНЕМИРЕНИ ДОЛАСКОМ АЛБАНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Шта ће њихове патроле испод наших комова?

Мишко Драговић из Андријевице испред некадашње уништене карауле ЈНА у Ђулићима

"Новости" са житељима Васојевића који су видно узнемирени "посетама" полицијаца из суседне Албаније, њима ненајављеним. Посебно жустро реагују сточари

Надамо се да се Албанци овуда неће ширити. До тога неће доћи али, бранићемо своје. Нека нико не сумња у то. Видите, ми смо овде опстали и у тежим временима. Погледајте ове куће. Њих двојица горе имају по четири сина. Перо два, Драган такође, мада, има и нежењених... Овуда се туђин неће шепурити. То нека знају сви који су потписивали споразуме са Албанцима у наше име... - вели Мишко, узнемирен као и многи у Васојевићима, доласком албанске полиције на земљу на коју су увек желели да дођу, али су увек били враћени тамо одакле су кренули...

Овако, за "Новости", на лицу места, у селу Ђулићи, у црногорској општини Андријевица, говори већина житеља. Видно су узнемирени "посетама" полицијаца из суседне Албаније, њима ненајављеним.

Посебно жустро реагују сточари.

- На катуну Асанац, изнад Ђулића, приметили смо полицијску патролу из Албаније. Додуше, полицајци су били ненаоружани, али симптоматично је да се баш сада појављују на нашој територији. Обавештавамо надлежне да ћемо се самоорганизовати и да више нећемо дозволити никакву контролу наше територије, па макар се са било ким Албанци договарали - упозоравају житељи Ђулића, који су у понедељак посетили дописништво "Новости" у Беранама.

У Ђулићима, пред сеоском продавницом, мештанина Сава Миловића и продавачицу Персу Лекић прекидамо у разговору о "посети" полицајаца из Албаније.

Прочитајте још - МЕШТАНИ У ПАНИЦИ: Патроле Албаније у селима у Црној Гори!

- Чујем да долазе, нисам их видео - каже Саво, док нас као домаћин нуди "шљивом". - Кренули сте на пут, ваља се - каже и сипа у чашице, нуди сокове...

У разговор се убацује Перса:

- Причају да је њихов долазак потписао Пауновић из Подгорице. Не знамо шта раде они горе на планини, али није добро. Може се мука направити.

- Шта би било да им се супротставимо ми мештани и људи на катуну?! Људи са катуна су нас обавестили. Албанци су дошли и поболи "пикете" - каже нам Саво.

Онако невољно, да мало раскрави атмосферу, вели, више за себе:

- Можда су љути на нас, одведосмо им доста девојака које сада живе овде...

Настављамо пут и стајемо поред моста на реци Куцкаји.

- Ово је тужно. Жалосно. Страх ме је да то нису игре наших са косовском и албанском страном. Споразум о томе није видео нико од грађана. Можда мисле да компензују са Албанијом и Косовом територију. Ђаволи им га знали - каже Андријевичан Милорад Лакићевић.

Мештани Саво Миловић и Перса Лекић

Мештанин Мишко Драговић, здравствени радник у Андријевици, придружује нам се с рођаком Милинком.

- Ко је продао овај народ и ову државу и довео нас у положај да мирно гледамо како Албанци контролишу овај слободарски крај?

Милинко га теши:

- Били су с нашом патролом. Прошли џипом овуда.

- Јесу, други пут. Првог пута су били сами. Видели су их сточари - исправља га Мишко, док причамо пред уништеном караулом некадашње ЈНА у Ђулићима, на којој је некада било тридесетак војника десетак километара од граничне међе.

- После, када се сазнало за долазак Албанаца, придружили су им нашу патролу. Ово је безнађе. Наши су крварили за сваку стопу ове земље. Сада Албанци могу да раде шта хоће, по овим висовима и ливадама које смо заливали крвљу да бисмо одбранили име своје, веру, образ. Продали су нас... Оставили нас без посла, без војске, уништили нам реке, а сада... - одмахује Мишко руком и прича да на Асанац мештани Ђулића и даље издижу своје катуне.

- Горе су Жика, Душко и Бабовићи. Неки "станови" су мало даље... - прича човек, док гледа низ пут који води тамо, далеко, али ка Албанији.

Милорад Лакићевић код моста на Куцкаји

Прочитајте још - Албански функционери сложни: Створили смо независну Црну Гору, сад ћемо истицати заставу Албанаца!

ПОЛИЦИЈА: УШЛИ ПО ДОГОВОРУ

"СЛУЖБЕНИЦИ граничне полиције Албаније су претходних дана боравили на територијама општина Андријевица и Беране у пограничном делу према Албанији, у складу са споразумом двеју држава, а у вези са сагледавањем стања граничних пирамида и ознака од стране албанске полиције и службеника управа за некретнине двеју држава. Напомињемо да постоји уредна евиденција на Граничном прелазу Грнчар о уласку и изласку поменутих службеника и возила, као и о временском периоду њиховог задржавања у пограничном делу наше државе."

Ово је у понедељак саопштила Управа полиције Црне Горе, после текста о незваним гостима, објављеном на порталу "Новости".

Како нам је казао извор из полиције, долазак албанске патроле није био најављен нити мештанима, нити полицији у Андријевици.


РЕЖИМ ПОМАЖЕ "ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ"

ПОВОДОМ провокација Албанаца у манастиру Бешка на Скадарском језеру протојереј Јован Пламенац каже да је инцидент потпуно логичан, будући да је "црногорски режим јужну српску покрајину признао као независну".

- И раније је било манифестација албанског национализма у Црној Гори, али ово сада је - програм. На мапи Балкана исцртава се нова држава - "велика Албанија". Творци "велике Албаније" нису Албанци, они су само извођачи радова, а црногорски режим им у том послу здушно помаже - казао је Пламенац.

ЦРНА ГОРА СЕ ПОМИРИЛА СА ГУБИТКОМ ДЕЛА ТЕРИТОРИЈЕ?!

БИВШИ премијер непостојеће државе Косово Рамуш Харадинај тврди да су у процесу разграничења који је окончан пре неколико година "исправљени сектори у правцу Куле и Чакора, према Црној Гори".

- Успели смо да исправимо секторе у правцу Куле и Чакора и са премијером Црне Горе договорили смо се да међудржавне комисије треба да почну да раде у оптималном временском року - написао је Харадинај на "Фејсбуку", говорећи о међи од 79 километара, која је била утврђена Уставом СФРЈ из 1974. године.

Судећи по свему, тврдње Харадинаја о прекрајању већ потписане демаркације граница између Црне Горе и тзв. Косова, на подручју Куле и Чакора, изгледа да почињу да се обистињују. Наиме, у понедељак званична Црна Гора није реаговала на ово његово писаније, баш као ни опозициона сцена. Ћутали су и у Одељењу за интегрисано управљање границом МУП Црне Горе, нису одговарали на телефонске позиве, али ни на питања "Новости" о том случају послата електронском поштом.

(М. С.)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

srle

20.08.2019. 13:34

Cuo sam da je granica izmedju Crne Gore i Albanije sada bas labava, da moze da udje i izadje bukvalno ko hoce.

Red Devil

20.08.2019. 13:39

kako ste posijali tako ćete i žeti.. to što ste dobili uz pomoć šiptara, sada dolazi na naplatu. imaćete sa njima velikih problema, to je sigurno. pozdrav iz Republike Srpske. Srbija!!!

* КОМЕНТАР *

20.08.2019. 13:40

@Синиша,Београд Класичан си онај досељеник "покондирени београђанин"!!! У том крају данашње Милогоре, иначе наше братске и сестринске Црне Горе, живе наши људи Срби за чије животе, и данашње услове живљења, итекако требамо да се забринемо, а ако можемо чак и да се бринемо о њима!!!

Nikola

20.08.2019. 15:00

@* КОМЕНТАР * - Dragi moj, u Andrijevici DPS dobije i preko 70% glasova. Redovno. Milo je na zadnjim izborima za predsednika u opštini uzeo 72%.Ja tamo imam familiju, kad ih pitam, pa što za Mila, oni kažu, neka bar nam nešto dadne. I to su danas naši Vasojevići!

Alex

21.08.2019. 11:56

@* КОМЕНТАР * - I ne samo Vasojevici jer imam i ja famijilu dole. Tako su pricali svi...a da pritom nisu shvatali da sve vodi ka tome da se jednog jutra probude u tudjoj zemlji

Suverena

20.08.2019. 13:45

Само Србкиња рађа срБче! Мајка преноси културу и језик на децу. Ако се женска деца абортирају па доводе Албанке на њихово место - онда се ЦГ албанизује! Рађајте девојчице, Срби, да би опстали!

Шумадинац

20.08.2019. 15:26

@Suverena - Где ти оде рођаче... Ниси одговорио на тему баш ни мало

Mica Bor

20.08.2019. 13:56

To sto oni crtaju granice u ime Srbije nece da prodje . Nisu oni ni krvarili u odbranu istih .

Damir Obradović

20.08.2019. 13:58

Жали те се Ђукановићу ??!!Он је са својим пајтосима потписивао дилове??!!

Milos

20.08.2019. 13:58

Nazalost, jednog jutra cete se probuditi sa albanskom licnom kartom u rukama, a da niste bili ni svesni da ste oduvek ziveli u Albaniji. A takav san ce vam pretvoriti u javu vas Milo, mile mu ga ...

Sta je ovo?

20.08.2019. 14:04

sta se uvde zbiva ljudi moj? pa kako toj kad avto pute izgradjeno i svija srecni...i crnoj gorci i bosanci i rvati... Svija srecni... ne moz budev coek miran ni sekune.

Миодраг Миловановић

20.08.2019. 14:09

Навикавају те се бивша браћо. То је сада њихово, продао Мило, зафалило му !

Ljube

20.08.2019. 14:23

Srbi iz Srbije ,pazite kako komentarisete ,izgubili i izdali ste celo KiM ,i gde ste sada a gde su Siptari - Albanci ,jel da ?!?! Ne pametujte nad Crnogorcima .

rade

22.08.2019. 00:01

@Ljube - Dragi moj Ljube!Srbi su odbranili Kosovo ali su morali da se povuku pred NATO zlocincima koji su prijetili unistenjem cijele Srbije.Dok su Srbi krvarili vi ste se uvukli u dupe NATOu i sta ste dobili.U svakom ratu ste branili Milugoru do poslednjeg Srbina a ko ce sada da vas brani.

Nebojša

20.08.2019. 14:58

Oni i ne znaju da je granica lomerena i to je Haradinaj i objavio samo ovima to niko nije rekao.

Nebojša

20.08.2019. 14:58

Oni i ne znaju da je granica lomerena i to je Haradinaj i objavio samo ovima to niko nije rekao.

Svasta

20.08.2019. 15:06

@Damir Ti bi, ipak, morao da potrazis svoju uciteljicu da se pozalis, pustila te je u svet vrlo nepismenog!

Извините али..

20.08.2019. 15:23

“Браћо” више вам ни реч једну не верујем.

Čikiriz

20.08.2019. 15:56

"Krenuli ste na put, valja se".... i onda ti skrca u "čašicu" dva promila pa vozi Miško. A to da će se samoorganizoVati mačku o rep. Oni se to samo junače na rečima.

Tomik Mikov

22.08.2019. 08:52

narod upamet ste PA SADA NA IZBORE SLEDECE PONOVO BIRAJTE ISTE..30 GODINA GA DRZITE..PS. AKO SE PRODAJETE NEMOJTE ZA SICU BAR DECU OBEZBEDITE..