МОМИР Јовановић (36), из Новог Сада, прва је виолина Србије. То је одлучио стручни жири на првом Сабору виолиниста Србије, одржаном у Прањанима код Горњег Милановца. Победнику је припала награда - "шкода фабија".

- Пресрећан сам, шта друго могу да кажем... Потичем из породице у којој су готово сви музичари, а посебно место заузима виолина. Сви преци су свирали, па тако и ја - рекао нам је Момир. - Завршио сам нижу музичку школу, али планирам да наставим школовање.

На првом Сабору коло је најбоље одсвирао Раде Радосављевић (52), из Мораваца код Љига, песму - Александар Спасић (22), из Врбнице, док је признање за најизворније музицирање стигло у руке Бранка Ђурића (18), из Мионице.

- Ово је изузетан догађај за све нас и врхунски организован Сабор. Сигурно је да ће ово прерасти у светски музички спектакл - казао је младић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САБОР У ПРАЊАНИМА: Српска виолина добила свој дом


Златна виолина припала је Андреи Алимановић, осамнаестогодшњој девојци из Крупња.


У Прањанима се окупило 40.000 посетилаца


У Прањанима је, према процени организатора, продефиловало више од 40.000 људи са свих страна Србије, па и света. Идејни творац Сабора Гвозден Николић, чувени телевизијски репортер из овог краја, каже да се нада да ће такмичење у Прањанима заувек остати утемељено у души српског народа.


Андреи Алимановић "злато"


- Свима је јасно да је већ након првог Сабора у Прањанима, он стао раме уз раме са Сабором у Гучи, као један од највећих Сабора у Србији - рекао је Николић.