Прањани: Момир је прва виолина

В. И.

понедељак, 19. 08. 2019. у 07:20

Прањани: Момир је прва виолина

Момир Стојановић са пехаром и дарованом "фабиом" Фото В. Илић

Под покровитељством "Новости" одржан први српски Сабор виолиниста. Варошицом продефиловало више од 40.000 људи са свих страна

МОМИР Јовановић (36), из Новог Сада, прва је виолина Србије. То је одлучио стручни жири на првом Сабору виолиниста Србије, одржаном у Прањанима код Горњег Милановца. Победнику је припала награда - "шкода фабија".

- Пресрећан сам, шта друго могу да кажем... Потичем из породице у којој су готово сви музичари, а посебно место заузима виолина. Сви преци су свирали, па тако и ја - рекао нам је Момир. - Завршио сам нижу музичку школу, али планирам да наставим школовање.

На првом Сабору коло је најбоље одсвирао Раде Радосављевић (52), из Мораваца код Љига, песму - Александар Спасић (22), из Врбнице, док је признање за најизворније музицирање стигло у руке Бранка Ђурића (18), из Мионице.

- Ово је изузетан догађај за све нас и врхунски организован Сабор. Сигурно је да ће ово прерасти у светски музички спектакл - казао је младић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САБОР У ПРАЊАНИМА: Српска виолина добила свој дом


Златна виолина припала је Андреи Алимановић, осамнаестогодшњој девојци из Крупња.


У Прањанима се окупило 40.000 посетилаца


У Прањанима је, према процени организатора, продефиловало више од 40.000 људи са свих страна Србије, па и света. Идејни творац Сабора Гвозден Николић, чувени телевизијски репортер из овог краја, каже да се нада да ће такмичење у Прањанима заувек остати утемељено у души српског народа.


Андреи Алимановић "злато"


- Свима је јасно да је већ након првог Сабора у Прањанима, он стао раме уз раме са Сабором у Гучи, као један од највећих Сабора у Србији - рекао је Николић.