Америчка компанија која се бави временским прогнозама "Аку ведер" објавила је сезонску прогнозу за Европу за јесен 2019. године, према којој се предвиђа да ће повремене олује, које су се јављале у Италији и на Балкану, да се наставе и током јесени, с јаким кишама које могу да узрокују поплаве и клизишта, а по свему судећи, овакав сценарио чека и Србију!

Како наводе амерички метеоролози, како јесен буде одмицала, смањиваће се ризик од јаких грмљавина, али опасност од јаких и обилних пљускова ће се наставити. Додаје се да ће их највише бити у октобру и новембру, а према њиховим предвиђањима, очекује се да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Они наглашавају да ће потенцијални продор хладног ваздуха са истока и севера у касној јесени донети обилнији снег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

Негативан утицај на пољопривреду

- Често нестабилно време имаће негативан утицај на пољопривреду и спољне активности у овом региону - рекао је метеоролог Тајлер Ројс. Амерички стручњаци кажу и да јесен може почети благим температурама, али се предвиђа да ће удари хладног ваздуха бити учесталији од октобра до новембра.

С друге стране, Републички хидрометеоролошки завод на свом сајту у дугорочној прогнози предвиђа просечно топао и мало сувљи октобар, топлији и просечно влажан новембар, блажи и просечно влажан децембар и јануар.

Метеоролог "Ведер ту амбрела" Ђорђе Ђурић каже за Курир да је јако незахвално говорити о сезонским и дугорочним прогнозама, као и да су прецизније оне за краћи временски период, од седам до десет дана.


Прерано је сада прогнозирати

- Краткорочне и дугорочне прогнозе раде се на сличан начин помоћу математичких модела. Дугорочне се могу радити и методом сличности, али се та метода мање користи. У овом тренутку не могу са сигурношћу да тврдим каква нас јесен чека - наводи Ђурић.

Он додаје да и уколико се остваре прогнозе америчких метеоролога, Србија не треба да се плаши јаких олуја, јер су оне код нас карактеристичне за пролеће и лето.

- Како јесен долази, хлади се копно и другачији су процеси атмосфере и број дана са снажним грмљавинским олујама је сведен на минимум. Што се падавина тиче, иако их током јесени има мање у односу на пролеће, оне зависе од утицаја циклона. Уколико положај циклона буде такав, онда може доћи до обилних падавина, али је прерано сада прогнозирати. Када су поплаве у питању, Србија засад не треба да брине јер је на рекама тренутно низак водостај, у овом тренутку је та опасност минимална - закључује саговорник.