Награде ниже бака Анкина ракијa од зове

Б. ГРУЈИЋ

18. 08. 2019. у 09:40

Награде ниже бака Анкина ракијa од зове

Неуморна Анка Паскаш

Осамдесетчетворогодишњој мештанки села Банатско Карађорђево године не сметају

АНКИ Паскаш, осамдесетчетворогодишњој мештанки села Банатско Карађорђево, у општини Житиште, године уопште не сметају да буде успешна у производњи ракије од - зове. Већ десетак година бави се овим врло захтевним послом и за тај свој специјалитет је добила многобројне награде и признања на разним сајмовима.

Мајка троје деце и бака троје унучади и једног праунучета, Анка Паскаш је цео живот провела бавећи се пољопривредом, сточарством, производњом сира и метли за чишћење, које продаје на пијацама у Банатском Карађорђеву, Житишту и околним местима.

Осим ракије од јабука, вишања, крушака и кајсија, разних врста ликера и лековитих напитака, бака Анка већ десетак година прави ракију од зове, што уопште није лако.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бака Љубица (105) воли Мила и "кока-колу"


- Мукотрпан је то посао. Најпре се беру црне бобице када зова сазри, затим се отвара бобица по бобица, редовно се меша, а у самој производњи се додају квасац и вода, процентуално. Када је већ за печење, као и друго воће, мора да се изабере дан за печење - каже, за "Новости", Анка Паскаш, која из године у годину усавршава процес и пече све више ракије од зове, производа веома траженог на тржишту.

Бака Анкина ракија / Фото А. А

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације