ШИД - У Прихватном центру за мигранте у Шиду одржане су едукативне радионице током којих су жене мигранти училе како да праве сапуне од природних састојака, што је била прилика да се забаве, али и стекну практична знања која ће им помоћи да се евентуално тиме баве и зарађују за живот.

Учеснице радионице су после обуке добиле сертификат на енглеском језику о завршеном курсу прављења сапуна, а међу њима била је и Сахар из Ирана која је у Србију дошла пре годину дана.

Она је за Тањуг рекла да јој је било веома интересантно да учествује у радионици и да, заједно са својим пријатељицама из Прихватног центра, научи нешто ново.

Навела је да јој веома недостаје њена земља и да је Србија само успутна станица ка бољем животу за њу и њеног сина, за који верује да ће га пронаћи у Немачкој.

Дводневне едукативне радионице прављења природних сапуна део су пројекта "Цландестино 2019. - Жене живе и на селу", у Прихватном центру у Шиду одржане су 15. и 16. августа, а пре тога и у Центру за азил у Боговађи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мигранти изучили столарски занат

Едукаторка Ивана Милуновић каже да је веома срећна што има прилику да буде део тако хуманог пројекта и додаје да јој је још драже када им се у прављењу сапуна придруже и деца.

"Они се још више одушеве", рекла је Милуновић и додала да су жене веома задовољне и да је било чак и мушкараца заинтересованих да учествују у радионицама.


Истакла је да је овај пројекат веома користан за њихово напредовање јер им помаже да се одлуче шта би могли да раде и како да зарађују док су у ситуацији у којој се тренутно налазе.

"Правили смо сапуне по одређеном плану и поступку", рекла је Милуновић и додала да се израда ручно рађених сапуна није променила од давнина с тим што су се сапуни некада правили од свињске масти, а сада се за то користе биљна уља.