Готово три године након операције карцинома материце, у телу Љиљане Младеновић (66), из Смедерева, пронађена је метална жица дужине осам центиметара. Док је она сигурна да је жица ту остала након хуруршке интервенције, што шест година покушава да докаже пред смедеревским судом, лекари тврде да је жицу прогутала или сама себи ставила кроз анални отвор.

Љиљана Младеновић је оперисана у Општој болници "Свети Лука" у Смедереву 2010. године, када су јој, због карцинома, извађени материца и јајници. Шест месеци касније, почеле су прве тегобе, а болови су с временом постајали све јачи.

- Трпела сам велике болове и саветовали су ми да узимам "бромазепам". На неколико контрола доктори су тврдили да је све у реду. Урађен је снимак рендгеном и лекар је рекао да ничега нема у мојој утроби, мада сам осећала да имам нешто у стомаку - сведочи Љиљана Младеновић.

Две године и осам месеци од операције, због све јачих болова, урађени су нови прегледи рендгеном и скенером.

- На снимку се јасно видела жица у облику полуосмице, дужине осам центиметара и дебљине пет милиметара. Лоцирана је у малој карлици, и то пише у медицинској документацији. Тек онда су проверили први снимак и установили да се и на њему види жица, али да је доктор тада није приметио - тврди она.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Крагујевац: Родила сина на бетону испред болнице

Љиљана је хитно оперисана у Институту за онколгију у Београду.

- Секли су ме од грудног коша до препона. Скратили ми танко и дебело црево, извадили слепо црево и "закрпили" бешику. Опоравила сам се, и све бих прихватила, али када су ми рекли у болници да сам жицу сигурно прогутала или је себи сама ставила, доживела сам понижење и шокорила сам се - наводи она.

Љиљана је тужбу против ОБ "Свети Лука" поднела 2014. године. Смедеревски лекари су у сведочењу поновили своје тврдње, да жица извађена из Љиљане није хируршки инструмент и да ју је вероватно прогутала. Чак су изнели мишљење, каже Љиљана, да се можда лечила и код врачаре.

Затражено је вештачење.

Комисија вештака Медицинског факултета установила је да страно тело извађено из Љиљане Младеновић не припада нити једној врсти материјала и опреме који се користе у гинеколошко-акушерском или другом домену хирургије.

"Страно тело највероватније је у малу карлицу доспело на други начин, из спољашње средине, преко завршног дела дебелог црева или гутањем, и са сигурноћу се може тврдити да није акцидентогено, тј. да није ту доспело грешком лекара приликом уклањања унутрашњих полних органа", стоји у извештају вештака.

У сопственој истрази, Љиљана је, међутим, дошла до претпоставке одакле потиче жица извађена из њеног тела.

- Реч је о закачки са тзв. добоша у коме се држе стерилни инструменти, компресе и газе. Била је стерилна, и зато нисам добила сепсу. Да сам прогутала некакву жицу, да ли бих данас била жива и причала са вама? Желим правду, да не остане да сам луда и ненормална. Ја сам озбиљна жена, мајка и бака - каже Љиљана.

БОЛНИЦА: ЖИЦА НИЈЕ ЗАОСТАЛА ОД ОПЕРАЦИЈЕ

Вештачењем судскомедицинског одбора, као највише инстанце, доказано је да жица није заостала од операције, као што пацијенткиња тврди, јер није медицински инструмент или део опреме. О другим детаљима не могу да говорим јер је поступак у току - каже Светлана Стојковић Томић, портапрол и правни заступник ОБ "Свети Лука".

ЗА ШЕСТ ГОДИНА ШЕСТ РОЧИШТА

За шест година, у Основном суду у Смедереву одржано је шест рочишта. На последњем, пре недељу дана, Љиљанин адвокат Зоран Стевановић затражио је од суда да обезбеди сведочење вештака који би објаснио на који начин је Љиљана жицу могла да прогута а да не дође до озбиљних компликација. Следеће суђење је у октобру.