СТРАШАН ПРИЗОР КОД ПАРАЋИНА: Струја убила роде (ВИДЕО)

З. РАШИЋ

14. 08. 2019. у 13:01

СТРАШАН ПРИЗОР КОД ПАРАЋИНА: Струја убила роде (ВИДЕО)

Фото Друштво за заштиту птица

На далеководу код параћинске депоније јато страдало од удара струје

НАКОН што је четрдесетак птица, укључујући и јато рода, 13. августа страдало од удара струје са далековода у близини параћинске градске депоније, орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије затражили су реакцију ЕПС. Како "Новости" сазнају, испод 13 далеководних стубова пронађене су мртве птице спржених ногу и перја, а једина преживела, са озбиљним повредама, збринута је у Зоо-врту.

Владан Вугделија, члан Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, каже да је страдање јата рода откривено кад је мештанка села Поточац позвала надлежне из параћинске Електродистрибуције, жалећи се на свакодневне прекиде испоруке електричне енергије.

- Директор јој је рекао да проблем изазивају роде које слећу на далековод, али он није алармирао Друштво за заштиту птица, већ мештанка, која је позвала мене. Овај далековод пролази крај поља Велике Мораве и поред параћинске градске депоније, а обезбеђује струју за села са леве стране реке. Роде се сад скупљају у јата и користе Велику Мораву као коридор за селидбу, а на далеководне стубове слећу ради одмора. Користе посебно ове крај депоније јер ту налазе храну - каже Вугделија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Роде стигле, деца их славе


Он је најавио да ће чланови Удружења обићи и остале делове трасе овог далековода и стубове, да би се открило да ли птице страдају на још неком месту. Овако драстичног страдања до сада није било, па орнитолози очекују да ЕПС заштити и изолује стубове и жице средњенапонских далековода.

Лешеве птица прикупило је и уклонило параћинско Јавно-комунално предузеће.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Zašto stradaju rode i kako im pomoći?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

рашинац св

14.08.2019. 21:14

први пут чујем тако нешто,пре би било да су отроване

Moravac

15.08.2019. 21:56

Bitnije su rode od prekomoravskih aparata koji crkavaju ali tu nisu problem rode vec nesto drugo