Бајазитова тврђава отворена за туристе

Д. Н.

среда, 14. 08. 2019. у 17:33

Бајазитова тврђава отворена за туристе

Фото Туристичка организација В. Градиште

После шест година завршени радови у селу Рам на Дунаву. Пошто је реч о утврђењу које је подигла турска војска 1483. године, за време владавине султана Бајазита Другог, Турска је изразила жељу да финансира обнову

У селу Рам код Великог Градишта за посетиоце је након радова на обнови који су започети 2013. године отворена средњовековна Рамска тврђава. Пошто је реч о утврђењу које је подигла турска војска 1483. године, за време владавине султана Бајазита Другог (1430-1512), Турска је изразила жељу да финансира обнову. Радови су коштали 1,5 милиона евра и изводили су се у пет фаза, на површини од око 1.500 квадрата, од којих 850 заузима тврђава са пет кула.

Обнова је обухватила реконструкцију и конзервацију саме тврђаве, хамама и караван-сараја, јединог сачуваног на подручју Србије. Главни пројекат рестаурације урадили су турски партнери, док су домаћи заводи за заштиту споменика одредили услове извођења свих захвата. Обављена су и археолошка ископавања унутар утврђења и око њрга, у којима су пронађене пушке, делови лаког наоружања, алат и кинески порцелан и стакло.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грчка: Пронађене гробнице старе више од три миленијума

Пронађени предмети чиниће изложбену археолошку поставку, која ће бити изложена у згради некадашње школе, прекопута караван-сараја. Рамску тврђаву посетиоци могу да разгледају сваког радног дана, осим понедељком, у периоду од 10 до 21 сат. Цена појединачне карте је 300, а за групне посете, које претходно треба да се најаве Туристичкој организацији Велико Градиште, износи 200 динара.


УТВРЂЕЊЕ

Рамска тврђава, једно од седам средњовековних утврђења у Србији на обалама Дунава, представљала је важно упориште турске одбрамбене линије према Угарској. У периоду од 1718. до 1739. године привремено је била у поседу Аустрије.


Унутрашњост тврђаве


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dragan

14.08.2019. 17:59

Ja mislim da je cena ulaznice jako mala. Za četvoročlanu porodicu 1200 dinara. Ma šta je to kada znate da će te videti renoviranu ruševinu..Uskoro nam je prosečna plata preko 500 evra tako da to nećemo ni osetiti ako želimo malo kulture.

Miodrag

14.08.2019. 19:03

Planinarska društva su organizovala obilazak i razgledanje ove tvrđave nedeljom ili subotom. Nije navedeno da li će to i ubuduće biti moguće.