У селу Рам код Великог Градишта за посетиоце је након радова на обнови који су започети 2013. године отворена средњовековна Рамска тврђава. Пошто је реч о утврђењу које је подигла турска војска 1483. године, за време владавине султана Бајазита Другог (1430-1512), Турска је изразила жељу да финансира обнову. Радови су коштали 1,5 милиона евра и изводили су се у пет фаза, на површини од око 1.500 квадрата, од којих 850 заузима тврђава са пет кула.

Обнова је обухватила реконструкцију и конзервацију саме тврђаве, хамама и караван-сараја, јединог сачуваног на подручју Србије. Главни пројекат рестаурације урадили су турски партнери, док су домаћи заводи за заштиту споменика одредили услове извођења свих захвата. Обављена су и археолошка ископавања унутар утврђења и око њрга, у којима су пронађене пушке, делови лаког наоружања, алат и кинески порцелан и стакло.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грчка: Пронађене гробнице старе више од три миленијума

Пронађени предмети чиниће изложбену археолошку поставку, која ће бити изложена у згради некадашње школе, прекопута караван-сараја. Рамску тврђаву посетиоци могу да разгледају сваког радног дана, осим понедељком, у периоду од 10 до 21 сат. Цена појединачне карте је 300, а за групне посете, које претходно треба да се најаве Туристичкој организацији Велико Градиште, износи 200 динара.


УТВРЂЕЊЕ

Рамска тврђава, једно од седам средњовековних утврђења у Србији на обалама Дунава, представљала је важно упориште турске одбрамбене линије према Угарској. У периоду од 1718. до 1739. године привремено је била у поседу Аустрије.


Унутрашњост тврђаве