СТРУЧЊАЦИ са Универзитета у Базелу успели су да трансформишу ћелије рака дојке у безопасне, масне ћелије.

Научни тим пратио је чудан пут метастазирања ћелија рака и успео да ћелије рака дојке трансформише у сало код мишева. Научници су ово постигли комбинацијом два лека - оба се већ примењују у хуманој медицини.

Прочитајте још: Руски онколог: Рак свести на хроничну болест с којом се може живети

КАКО СУ ТО НАУЧНИЦИ ПОСТИГЛИ?

Када посечете прст или када фетус почне да формира органе, ћелије епитела почињу да се мењају у једну врсту матичних ћелија по имену мезенхимске матичне ћелије, које се потом поново претварају и формирају оно ткиво које је потребно телу.

Овај процес је познат као епително-мезенхимска транзиција (ЕМТ), а већ неко време је познато да ћелије рака овим или супротним процесом, мезенхимско-епителном транзицијом (МЕТ), могу да се шире кроз тело и метастазирају.

Прочитајте још: ДОКТОР ДАВОРИН РАДОСАВЉЕВИЋ: Рак напада више, али се бранимо јаче

Због тога су истраживачи у мишеве усадили агресивни облик човечјег рака дојке, да би онда мишеве третирали са два лека "росиглитазоне" и "траметиниб".

Уместо да се прошире током процеса метастазирања, ћелије рака су се претвориле у масне ћелије, захваљујући лековима, путем процеса који се назива адипогенеза.

„Резултати показују да је терапија индуковала адипогенезу у ћелијама рака“, наводи се у студији.

ако третман није утицао на све ћелије рака да се трансформишу у масти, у потпуности је заустављено ширење рака на друге органе (метастаза), а то је први корак ка обећавајућем напретку.

„Малигне ћелије које су прошле процес ЕМТ потпуно су престале да се шире. Оно што смо видели у дугорочним експериментима јесте да не постоји повратни процес након што се ћелије рака претворе у масне ћелије“, истакао је Герхард Кристофори, биохемичар на Универзитету у Базелу.

(nationalgeographic.rs)