Апликацијом до античког града

З. Глигоријевић

недеља, 11. 08. 2019. у 09:45

Апликацијом до античког града

Овако је изледала североисточна кула

Промотивна изложба археолошког налазишта римског града Хореум Марги у Ћуприји. Експонати, документи и збирке биће дигитализовани до краја године

РЕЗУЛТАТИ археолошког истраживања локалитета и римског града Хореум Марги у Ћуприји биће презентовани на промотивној изложби проширене реалности овог античког локалитета. Посетиоци ће активирањем апликације за мобилне телефоне на одређеним пољима добити занимљиву анимацију тог дела некадашњег античког града. Захваљујући средствима Министарства технолошког развоја, културно наслеђе града на Морави, односно сви експонати, документи и збирке, биће дигитализовани до краја године.

Други сегмент пројекта биће активација апликације на локалитету североисточне куле, која ће омогућити реконструкцију изгледа куле у то време, сазнају "Новости" од директора Музеја "Хореум Марги Равно" у Ћуприји Новака Новаковића.

- Све досадашње резултате преточили смо у виртуелну презентацију. Додуше, ископали смо 0,5 одсто самог града, али сви римски градови грађени су на сличан начин, па је ово идеална реконструкција римског града и могућег изгледа насеља Хореум Марги у римско доба - каже директор Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу Марко Грковић.

Он додаје да ће посетиоци на модеран начин, осим остатака пронађених током археолошких ископавања, моћи да виде и изглед тих кућа и објеката који су некада красили ово место. Музеј је већ урадио 3Д анимацију могућег изгледа града.

Прочитајте још: Римски град отвара врата

- Хореум Марги је битан због тога што је имао једну од најзначајнијих лука, која, додуше, још увек није откривена, али ће можда бити једина откривена лука у Европи. У римско време је превоз робе бродовима био дванаест пута јефтинији, тако да је ова лука, слободно можемо рећи, тада била центар живота - закључује Грковић.

Он додаје да је Завод за заштиту споменика културе, који већ неколико година врши археолошка ископавања, добио новац од Министарства културе и Општине Ћуприја, па ће радови ове године бити настављени на парцели музеја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације