Свет фолклора у Пироту

Витомир Ћирић

11. 08. 2019. у 11:28

Свет фолклора у Пироту

Играчи из света одушевили Пироћанце / Фото В. Ћирић

Град на Нишави захваљујући међународном фестивалу добио место на мапи Светске федерације фолклорних ансамбала. На фестивалу групе из Чилеа, Јерменије, Мађарске, Грчке, Бугарске и Србије

МЕЂУНАРОДНИ фолклорни фестивал, петнаести по реду, који деценију и по организују Дом културе и локална власт у Пироту, окупио је више десетина играча са свих меридијана света, а у исто време сврстао Пирот на мапу Међународне асоцијације фолклорних дешавања. Фолклорци из Чилеа, Јерменије, Мађарске, Грчке и Бугарске, као и неколико ансамбала из Србије, забављали су Пироћанце сваке вечери на Омладинском стадиону.

Извођењу традиционалних игара из земаља одакле су дошли, по температури од преко 35 степени, са комплетном ношњом од двадесетак килограма на себи, претходио је дефиле градом. Док је било вруће и у хладовини липа на Кеју, они су играли улицама града од хотела у којем су смештени до центра, а затим до стадиона.

Сара и Гијом из Француске, Имре из Мађарске и Себастијан из Чилеа, кажу да обожавају фолклор и да им играње по врућини није тешко пало. Воле народну уметност својих држава, а поштују традицију других земаља. Били су на многобројним фестивалима протеклих година, али им се пиротски посебно допао јер су некако осећали присност са публиком и искрено гостопримство.

- Радује ме што је током наших дефилеа кроз град у публици било много младих људи, а било их је и на стадиону током вечери. То је слика која улива оптимизам да ће се традиција и култура народа очувати упркос многобројним новитетима - каже Гијом.

Прочитајте још: ИГРА И ПАРАДА ГРАДОМ: У Пироту почиње међународни фолклорни фестивал

Себастијану из Чилеа се посебно допада Кеј, али и средњовековна тврђава Момчилов град, док је Имре био одушевљен архитектуром коју је видео у пиротском Музеју Понишавља. Храна се свима допала, а Сари је посебно пријао бурек са сиром. Сви одреда кажу да овакве манифестације зближавају људе који су заинтересовани за културу и традицију других народа.


Међународни фолклорни фестивал у Пироту сваке године је најпосећенија манифестација под окриљем културног лета. За сваки концерт који почиње увече у 9 на Омладинском стадиону се окупе две-три хиљаде љубитеља народне уметности, а током боравка у Пироту фолклорци обавезно посете културно-историјске знаменитости овог краја и понеку преосталу фабрику.


ДЕФИЛЕ

ДИРЕКТОР Дома културе Мишко Ћирић подсећа да је за протеклих 15 година, кроз Пирот током фестивала продефиловало преко 2.500 играча из целог света, да је њих гледало 140.000 људи, односно сваки Пироћанац је бар двапут био на овој смотри и да су сви одавде отишли задовољни и пуни добрих утисака. Отуда је српски град постао важна тачка на мапи Светске асоцијације фолклорних ансамбала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације