За Гучу спремни и купус и трубе

В. ИЛИЋ

08. 08. 2019. у 07:13

За Гучу спремни и купус и трубе
У драгачевску престоницу, у којој почиње 59. сабор, гости пристижу из свих крајева Србије, али и из света. Прасеће печење од 1.200 до 1.700, јагњетина 2.000

СВЕ је спремно за почетак највеће трубачке феште на свету. У центру драгачевске престонице, крај Споменика трубачу, у четвртак ће се завијорити саборска застава, Гучу ће раздрмати пуцњи прангија са околних брда, грунуће трубе и означити почетак четвородневне трубачке феште. Домаћин овогодишњег сабора, 59. по реду, јесте министар Бранислав Недимовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гуча: Сабор трубача се враћа у црквену порту

Под огромним угоститељским шатрама у Гучи постављени су столови, купус је сложен у земљане лонце, у којима ће се овај драгачевски специјалитет крчкати сатима и данима, припремљени су ражњеви за јагњад и прасад, фрижидери су већ охладили пиво, омиљено пиће гостију на Сабору трубача... Гости полако пристижу са свих страна света.

- Једва смо чекали данашњи дан, да ми Драгачевци, као добри домаћини дочекамо наше госте и испишемо нову страницу велике трубачке историје - каже председник Општине Лучани Миливоје Доловић. - Сви путеви који воде ка Гучи из правца Чачка, Краљева, Ивањице, Пожеге и Ужица су доведени у такво стање да гости могу безбрижно да крену на путовање.

АЛКО-ТЕСТ ПОЛИЦИЈА упозорава да ће бити појачане контроле на свим прилазним путевима ка Гучи. На изласку из драгачевске престонице све возаче ће сачекати такозвани левак, кроз који ће морати да прође сваки возач, који ће бити преконтролисан на тесту за алкохол.

Доловић је подсетио да се овогодишњи сабор вратио на место одакле је све почело - у порту гучке цркве, у којој ће се налазити централна бина. У варошици ће бити постављене и три додатне бине, и то испред Дома културе, код Споменика трубачу и испред Пореске управе. На свим бинама постављени су ЛЕД екрани на којима ће се путем видео-линка емитовати дешавања са централне сцене у порти, а на њима ће се непрестано смењивати трубачки оркестри, финалисти овогодишњег такмичења.

У Гучи се тренутно тражи кревет више, јер су готово сви смештајни капацитети у приватном смештају резервисани. Када је реч о издавању јавних површина и угоститељских објеката, интересовање је знатно веће него претходне године. Највише странаца очекује се из Словеније, Француске, Немачке, Пољске, Италије, Мађарске, али и из Јапана, Мексика, Канаде...

Доловић је навео да је овогодишњи, 59. сабор трубача увертира за следећи, јубиларни, који ће се идуће године славити седам дана. Сви програмски садржаји за посетиоце су бесплатни, а неће се наплаћивати ни паркинг.

Угоститељи очекују добру зараду. Цене су шаролике, мада ће се оне сигурно мењати како Сабор буде одмицао и како посета буде већа. Тако ће се ракија продавати по цени од 50 до чак 250 динара, пиво од 150 до 250, сокови око 200, килограм прасећег печења од 1.200 до 1.700, а јагњећег и за више од 2.000 динара. Порција купуса ће моћи да се поједе по цени од 300 до 500 динара.

- Време ће нас послужити. Припремамо се за велики број гостију и надамо се да ће ово бити рекордна година по броју посетилаца на Сабору - казали су нам угоститељи.

Након свечаног отварања, почеће програм Сабора, па је већ убрзо планирано такмичење пионирских и омладинских оркестара на позорници Културног центра, док ће на главној бини бити одржани концерти мајстора трубе Саше Крстића и Дејана Јевђића, који ће наступити са Даницом Крстић, а потом следи концерт "Црвене јабуке".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Последње штимовање за наступ на 59. Драгачевском сабору (ФОТО)

ТРУБА ПОСАВИНОМ ОДЈЕКУЈЕ

НИЈЕ труба само да затруби, већ да љубав пробуди, стихови су уз које се у Брчком устаје и игра већ 15 година, односно откако на десној обали Саве уочи Сабора у Гучи, загрме најбољи оркестри, који дух драгачевске престонице донесу у посавску равницу. Толико се већ одржава манифестација "Гуча у Брчком", коју уз подршку Владе Брчко дистрикта БиХ успешно организује Слободан Алексић, власник етно-ресторана "Колубара", а ове године 59. Сабор је најавио оркестар Дејана Јевђића, вишеструког победника Гуче и власника златне трубе коју додељује Компанија "Новости". И ове године је припремљено око 500 порција свадбарског купуса као поклон посетиоцима ове манифестације која је у среду завршена. (М. Д.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

kritik analitik

08.08.2019. 11:20

Samo treba do Guče doći, baš danas je zatvoren auto-put Ljig-Preljina. Opet ubistvenom magistralom.