Швајцарски глечери се топе брже него икада

Танјуг

уторак, 06. 08. 2019. у 23:07

Швајцарски глечери се топе брже него икада

Depositphotos

Због рекордних температура током овог лета швајцарски глечери се топе рекордном брзином
Због рекордних температура током овог лета швајцарски глечери се топе рекордном брзином, упозорава дневник „Блик“.


Стручњак са Универзитета у Цириху Матиас Хус указао је да је само у периоду од 14 дана током топлог таласа у јуну и јулу забележен губитак од 0,8 милијарди тона леда и снега, што оцењује као „апсолутно неубичајено“.


Топлотни таласи у јуну и јулу изазвали су велико топљење глечера, па је тако је на Ронерглечеру на Фуркапасу већ дуже време покривен лед како би се успорило топљење.


Такође и на Титлисглечеру власти су предузеле мере предострожности како би се спречило топљење.


Највећи глечер у Алпима у Швајцарској, Алечглечер, се од 1870.смањио за више од три километара, а у последњим деценијама топљење се убрзало.


ПРОЧИТАЈТЕ И: УПОЗОРЕЊЕ УН: Протекли јун најтоплији месец икада, ако се нешто не предузме следе све екстремније појаве (Фото)


Хус је навео да су јаке снежне падавине прошле зиме, у поређењу са ранијим годинама, биле добре за глечере, а да су два топлотна таласа вратиле стање леда и снега на просечне вредности протеклих десет година, чак и нешто испод тога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bane

07.08.2019. 10:28

U pojedinim delovima Srbije i Beograda samog, možete čuti cvrčke koje ste mogli čuti samo na moru po celi dan. Sad su stigli i ovde.... klima se definitivno menja