ОЧИ У ОЧИ СА НЕМАНИ: Сабласна праисторијска ајкула језивог погледа препала научнике (ВИДЕО)

Novosti Online

понедељак, 05. 08. 2019. у 22:28

ОЧИ У ОЧИ СА НЕМАНИ: Сабласна праисторијска ајкула језивог погледа препала научнике (ВИДЕО)

Фото: Youtube screenshot OceanX

Застрашујућа грабљивица дуга више од шест метара је излетела из песка, замагливши поглед, и почела да се врти око дупло мање подморнице

НАУЧНИЦИ мисије “OceanX“, која се бави истраживањем морских дубина узнемирили су прастару џиновску врсту ајкуле на океанском дну, на 800 метара дубине близу Бахама.

Прочитајте још: "ОСВЕТА" АЈКУЛЕ: Угризла рибара који ју је уловио (ВИДЕО)

Застрашујућа грабљивица дуга више од шест метара је излетела из песка, замагливши поглед, и почела да се врти око дупло мање подморнице. На снимку се види како носом гура стакло док великим очима проучава потенцијално укусне уљезе. У позадини се може чути један од истраживача како узвикује “колико је само широка”. После минута радозналости и испитивања непознате скаламерије огромна риба нестаје у облаку муља.


Прочитајте још: Пронађена нова врста - џепна ајкула


Мало се зна о овој праисторијској врсти (Hexanchus griseus), али су научници овом мисијом начинили велики помак. Наиме успели су да прикаче локатор, не овој јединки са снимка, већ једном мужјаку пар дана касније.

Тим научника добио је херојски дочек и честитке на историјском подухвату.

- Сада када смо утврдили да овај метод ради на врсти Hexanchus griseus можемо да откључамо свет левијатана из морских дубина и откријемо битне ствари о њиховом кретању и понашању – саопштено је из Ocean X-а.

(mirror.co.uk)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације