ПРИЗОР КОЈИ ДИРА ПРАВО У СРЦЕ: Младунци јединог пара орлова крсташа у Србији излетели из гнезда (ВИДЕО)

Novosti Online

четвртак, 01. 08. 2019. у 11:28

ПРИЗОР КОЈИ ДИРА ПРАВО У СРЦЕ: Младунци јединог пара орлова крсташа у Србији излетели из гнезда (ВИДЕО)

Фото: Грабовац Давид

Једини гнездећи пар орлова крсташа у нашој земљи, који су искоришћени и као симбол на застави Србије, живи у Српском Крстуру недалеко од Новог Кнежевца
Младунци јединог преосталог пара орла крсташа у Србији, Боре и Ержике, ових су дана први пут раширили крила и излетели из гнезда, а ово је први пут да је овако нешто у Србији забележено камером.

Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије поручују како се ради о две женке, што је било могуће закључити тек након излетања птића из гнезда, проматрајући њихову конституцију.

Једини гнездећи пар орлова крсташа у нашој земљи, који су искоришћени и као симбол на застави Србије, живи у Српском Крстуру недалеко од Новог Кнежевца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Бора и Ержика добили наследнике

До пре две деценије српско небо красило је десетак парова орлова крсташа, птице која краси грб Србије, а данас је тај број спао на Бору и Ержику, о којима у протекле три године брине Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у оквиру међународног пројекта "Панон игл лајф", који наша земља спроводи у сарадњи са Чешком, Словачком, Аустријом и Мађарском.

Није дозвољено прићи гнезду на ближе од километар, јер крсташ, како објашњавају наши саговорници, има одличну перцепцију и може да осети присуство човека са велике даљине.

Орао је и назван крсташ јер је гнезда свијао на храстовима, који су код нас били обележавани крстом и сматрани светим дрветом.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације