Деца снивају уз срне и зеке

Милорад Бошњак

28. 07. 2019. у 08:15

Деца снивају уз срне и зеке

Фото М. Бошњак

У Ручићима, под Сувобором, необичан београдски дечји спортски камп. Ово је стварна бајка - готово углас нас испраћају раздрагана деца

НА лепом месту у селу Ручићи, под Сувобором, траје необично спортско камповање деце из Београда. Играју се, тренирају и снивају - уз зечеве, фазане, срне и другу безопасну шумску дивљач. То су кампови Школе спорта "Спортикус", према програму Универзалне школе спортова, а обухватају десет спортских грана, од летњих до зимских.

Ручићи су двадесетак километара удаљени од Горњег Милановца. За овај крај окружен шумама познаваоци говоре да и Бог у њему одмара своју душу.


- Многа деца су овде први пут убрала шљиву са гране, паприку у врту, вадила кромпире па их испекла са кукурузима пурењацима... Уз дискретан надзор нас тренера и психолога, сами кувају јела: чорбе, паприкаш, пасуљ... Кроз игру пласте сено, хране овце... То важи и за предшколску и за школску децу. Уз сагласност и радост родитеља, деца се овде уче самосталном животу, који у граду не би доживела. За три године, колико трају кампови, није се повредило ниједно дете - објашњава Александар Дмитровић, главни тренер "Спортикуса".

Са децом су увек још психолог Нина Лошић, тренери Милош Вучковић, Милош Недељковић, Стефан Филиповић и Милена Мијаиловић. У летњем турнусу, у кампу борави и до 400 деце различитог узраста. За време наше посете, у кампу смо затекли 40 клинаца и клинцеза школске доби. Пре њих, ту су боравили предшколци.

Прочитајте још: ПОНОВО ОТВОРЕН ОМЛАДИНСКО-ПАТРИОТСКИ КАМП НА ЗЛАТИБОРУ: Вежбају без реплика оружја


- Водимо децу и на море, у Грчку, на Стару планину, зими на Гоч... Деца старијег узраста су одлични спортисти, нарочито у триатлону, који свуда куда их водимо стално тренирају, по програму. Неки од њих су већ укључени у европска такмичења. Предстоје им међународна првенства у Словенији, Хрватској и Македонији. Ива Ђукић (17) ускоро треба да иде на међународно првенство у триатлону, у Истанбул. Држимо јој палчеве - кажу психолог и тренери.

Део вештина које деца уче / Фото Архив кампа


Уз спортски развој и васпитање, циљ необичног, за градску децу врло атрактивног камповања је зближавање са природом, далеко изван урбане средине. Затим, осамостаљивање - да се деца сама брину о себи у здравој природи, и о самој природи. Већина њих, по договору са родитељима, прође мали алпинистички курс. Баве се и повртарством у органски узгојеној башти.

- Све ово треба да се доживи... Ово је стварна бајка - углас нас испраћају раздрагани клинци и клинцезе.


БЕЗБЕДAН БОРАВАК

- СВАКО дете које овде кампује обавезно претходно прође прегледе код лекара. Имамо медицинску документацију о сваком, јер морамо да знамо уколико је неко дете алергично на нешто. Од хране до могућих уједа пчела и оса, али се то ником није десило. Деца спавају безбедно, целе ноћи, ми тренери дежурамо. Увек су приправне теренске апотеке и возила, срећом, нису нам били потребни. Деца и ми обавештавамо родитеље преко друштвених мрежа о свему што смо радили тог дана - веле тренери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Raca Milosavljevic

28.07.2019. 08:54

... hvala Novostima za ovu bas lepu pricu ... nazalost mnogo vise paznje se pridaje nakaradnim rijalitima i losim vrednostima koje oni nose ...

Vremena se menjaju

28.07.2019. 09:18

sve to smo radili kod baba i deda na selu, odrasli i sazreli. Na žalost, sela nema i ovo treba da se uvede u školski sistem!