ЗА разлику од вршњака који летњи распуст махом проводе на друштвеним мрежама или у кафићима, младе Суботичанке Јелена Јоцовић (19) и Ивана Дулић (24) одлучиле су да слободно време проведу у Геронтолошком центру, радећи као медицинске сестре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Џепарац за књиге и летовање

Не само да ће стећи непроцењиво искуство, већ желе и да на овај начин зараде џепарац за студије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Омладинске задруге: У кафић по џепарац

Лепе, насмејане и пуне енергије Јелена и Ивана су право освежење станарима најбоље установе социјалне заштите у нашој земљи. Слушајући савете старијих и искуснијих колегиница, пуних осам сати дневно предано брину о бакама и декама. За почетак, контролишу им притисак и брину о коришћењу терапије, а ускоро ће почети и захтевнији медицински посао.

- Раније сам радила сезонске послове, као конобарица или спремачица, и схватила да нисам за то, а како сам завршила средњу медицинску школу, одлучила сам да дођем у Геронтолошки центар и потражим посао. Покуцала сам им на врата и они су ми их широм отворили и после краћег разговора почела сам да радим - прича Јелена, коју у октобру чекају студије медицине. - Ово је један хуман посао, а иако можда некима изгледа тежак, када се воли и ради са љубављу, онда заиста није. Студираћу за дефектолога и верујем да ће ми оно шта овде научим бити од велике користи и у медицинском и у социолошком смислу.

Како је већ првих дана била одушевљена послом и атмосфером у Геронтолошком центру, Јелена је своје утиске пренела на другарицу Ивану, која јој се ових дана придружила. На студијама социологије има услов за четврту годину, тако да безбрижно може да ради са старима.

- Људи су овде срећни и медицинске сестре раде без стреса у једној топлој и пријатељској атмосфери - додаје Ивана. - Стари људи оплемене душу. Имају животно искуство које несебично деле. Не само што ћу овде зарадити, већ ће ми рад са њима помоћи и у будућем позиву, нарочито ако ме пут одведе у сферу социјалног рада. Конобарисала сам и овде и у иностранству, а сада имам прилику да до октобра радим нешто за шта сам се школовала. Веома сам срећна због тога.

Док многи њихови вршњаци сањају да оду из земље, са медицинском школом поготово, Јелена и Ивана поручују да остану, јер је међу својима све лакше.

- Нема разлога да иду из Србије и овде има начина да се запосли и заради ако се потрудимо. Све је до нас, али је много лакше радити код своје куће и на свом језику - поручују вредне Суботичанке.


СЕСТРЕ СЕ ВРАЋАЈУ

ИАКО је одлив медицинских кадрова на северу Србије узео маха, у Геронтолошки центар се враћају.

- Тачно је да медицинске сестре одлазе, али се после извесног времена враћају и поново траже запослење - истиче главна сестра Слађана Тодоровић. - Очигледно није све тако сјајно како на самом почетку изгледа. Број сестара је попуњен а поред Суботичанки оне су и из Куле, Сомбора...