Преко границе и за 30 минута

П. Ж. - С. Б.

25. 07. 2019. у 08:07

Преко границе и за 30 минута

Прешево

Ко на пут одлучи да крене радним данom, избећи ће вишесатна чекања на граничним прелазима. Информације на порталима АМСС и МУП

ИЗ Србије се у среду лако излазило. И они који су се враћали са одмора нису чекали дуго. На готово свим граничним прелазима није било већег задржавања. Граница се прелазила у просеку за 30 минута. Претходног, а по свој прилици и наредног викенда, ситуација ће бити другачија. У дану смене туриста у колони се чека и по неколико сати. У шпицу, стручњаци саветују да се бирају алтернативни путни правци и гранични прелази.

Ко на пут креће у четвртак или петак, ка Хрватској или Северној Македонији, може се надати успутним радовима на ауто-путу. Већ од суботе, тврде у "Путевима Србије", путаре на овим деоницама неће сретати. Ситуацију на граничним прелазима, возачи могу да погледају на порталима АМСС и МУП Србије, у реалном времену.

Туристи који крећу пут Грчке, морају да савладају две границе, а тај правац је један од најоптерећенијих. Иако се може и преко Бугарске, најкраћи је пут преко Северне Македоније, са којом Србија има пет друмских и један железнички гранични прелаз. Најфреквентнији је Прешево -Табановци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ГУЖВЕ НА ГРАНИЦИ: На Градини на излаз путничка возила чекају један сат

- На том прелазу тренутно су у току радови са српске стране границе, јер се припремају услови за увођење заједничких контрола, што ће додатно смањити чекања - кажу у Управи царина. - Радови не утичу на промет путника. На овом путном правцу путници могу да се одлуче и за мање прометан прелаз Прохор Пчињски. Да бисте до њега стигли потребно је да се искључите са магистралног пута Врање - Скопље на 10. километру, у селу Давидовац, а потом пратите табле са ознакама за гранични прелаз и манастир Свети Прохор Пчињски, који су удаљени 30 километара.

Путнике од мора дели и грчка границе. Евзони је највећи и најоптерећенији прелаз, а наши возачи скрену понекад и преко Дојрана.

Ко путује у Црну Гору најчешће бира прелаз Гостун, преко кога је само током протеклог викенда прешло око 50.000 путника, више од 10.000 аутомобила, као и више од 300 аутобуса.

- Уместо преко прелаза Гостун, до црногорског приморја можете доћи и преко прелаза Јабука и Шпиљани који су у функцији 24 часа - напомињу у Управи царина. - Јабука је удаљена око 20 километара од Пријепоља, док су Шпиљани на 150 километара од Краљева. Да бисте дошли до прелаза Шпиљани, потребно је да се са пута Рашка - Нови Пазар искључите, а потом код места Рибарићи скренете на део пута који вас води ка том граничном прелазу.

Туристи решени да се окупају у Јадрану, али на хрватској обали, могли би да заобиђу прелаз Батровци. Прелаз Шид је једина већа алтернатива, али је зато и он прилично оптерећен.

- Много брже и ефикасније у Хрватску можете да стигнете уколико одаберете један од мањих граничних прелаза на којима нема теретног саобраћаја, попут Љубе или Сота - поручују цариници. - Треба имати у виду да је део ауто-пута код Шида, где би иначе требало да се искључите, тренутно затворен због радова. Зато је најбоље да код Кузмина изађете са ауто-пута и када стигнете у прво велико место Кукујевце, пратите ознаку за Ердевик, преко кога директно излазите на гранични прелаз Љуба. На сличан начин можете да стигнете и до прелаза Сот, јер ћете у месту Ердевик видети путоказ и за тај гранични прелаз.

Са најфреквентнијег прелаза на северу земље Хоргоша путницима саветују да се током туристичке сезоне радије определе за - Хоргош 2, Бачке Винограде, Бајмок, Ђалу, па и Келебију - преко којих је промет путника знатно мањи.

- Да би се притисак путника на гранични прелаз Хоргош смањио, радно време мањих прелаза у близини, Хоргоша 2 и Бачких Винограда је у периоду од 22. до 29 јула продужено, па сада раде од 7 до 22 часа, док ће радно време прелаза Бајмок од 1. до 7. августа бити од 7 до поноћи - кажу у Управи царина.

Са Бугарском Србија има пет друмских и један железнички гранични прелаз. Најпознатији је Градина код Димитровграда, а све чешће се користи и прелаз Рибарци у близини Босилеграда. И један и други раде нон-стоп.

- Гранични прелаз Градина је један од највећих у нашој земљи - кажу цариници. - Прошлог викенда је преко тог прелаза прешло 135.000 путника, а очекује се да ће крајем ове седмице број путника бити рекордан током овогодишње летње сезоне, јер је слично било и прошле године. Тада је најпрометнији викенд забележен управо у последњој недељи јула, када је преко прелаза Градина прешло чак 250.000 путника у оба правца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЕЗОНА ГОДИШЊИХ ОДМОРА: Појачан саобраћај на аутопуту у правцу ка Македонији, као и на Ибарској магистрали

НАПЛАТНЕ РАМПЕ

ПОВЕЋАЊЕМ броја корисника ТАГ уређаја (електронска наплата) као и пуштањем у рад нове наплатне рампе на изласку из Београда у правцу Ниша, чекање на наплатним рампама је мање него ранијих година.

Током летњи месеци, гужва се прави на рампи Дољевац, па се дешава и да радници ручно исписују рачун. И то како би убрзали проток.

РАДОВИ ЈОШ НЕДЕЉУ ДАНА

ДИРЕКТОР ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак је изјавио да ће до наредног викенда бити завршени сви радови на ауто-путу Београд - Ниш и да на кључним деоницама неће бити радова до краја августа, тј. завршетка туристичке сезоне.

Путари тренутно раде и на деоницама државних путева Брза Паланка - Кладово, Свођа - Власотинце, Паковраћа - Ужице,Ужице - Бела земља, Ириг - Рума, Сјеница - Пријепоље, Лебане - Бојник, Лебане - Медвеђа, Смедеревска Паланка - Велика Плана, Мајданпек - Кучево, Бор - Зајечар, а саобраћајница код Лесковца почеће да се ради по завршетку процедуре одабира извођача око 20. августа.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)