СВАКИ ученик општине Деспотовац, који је завршио осми разред, добио је на поклон књигу "Математика је ту за све", аутора професора математике Борисава Симића и Драгомира Милошевића. Књига, коју је штампала општина, првенствено је намењена осмацима, како би се вежбањем задатака спремили за малу матуру, али је добра и као основа за школовање у средњој школи.

- Она садржи 345 интересантних задатака, намењених свим узрастима, припремне задатке, целокупно основношколство градиво у кратким цртама уз обрађене примере и 120 примера задатака који су били или би могли да буду на пријемном испиту - каже Борисав Симић (82) из Јагодине, професор математике у пензији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Математика није баук за ђаке


Његову књигу "Изађи на црту математичком задатку", коју је такође штампала општина Деспотовац, прошле године добили су сви свршени средњошколци из Деспотовца, а претпрошле "Математика је вечита". Симић је у просвети радио 42 године, а толико има и објављених књига о математици. Његове књиге су занимљиве, јер задатке прате приче, односно њени учесници дају идеје како да се стигне до решења, што није случај у редовним уџбеницима. На тај начин он држи пажњу ђака.

- Математички задаци су као мостови. Може да се пође на једну страну да би се стигло на другу, или да се крене од друге стране. Математику треба волети. Она је свуда. Свим наукама је основа. Иако је и слушкиња свих наука, у свакој прилици њој припада прво место, јер осветљава пут доласка до решења - поетичан је Симић.

Његова жеља је да покуша да оповргне уобичајено мишљење да је математика сувопарна, апстрактна и досадна. Њу, оцењује, не чине само бројеви. Математика се примењује кад год неко тражи стратегију која га води до победе. Симић зато апелује на професоре да покажу занимљиво лице математике.