Јунака ожалили, а он се кући вратио - жив!

Б. ПУЗОВИЋ

среда, 24. 07. 2019. у 19:00

Јунака ожалили, а он се кући вратио - жив!

Величко у позним годинама

Необичан споменик захвалности подигли потомци ратнику Величку Плећићу у Осладићу, код Ваљева. Кад је рањен на Церу, дошао глас да је погинуо, а није

ПОСЛЕ пуних осам година, ратник Величко Плећић из села Осладића, код Ваљева, појавио се на кућном прагу, на запрепашћење његових најближих, који су га увелико били ожалили, јер је до њих стигао глас да је настрадао у Великом рату! Данас, његови потомци, подигли су му у селу, на његовом имању, спомен-обележје, које пролазнике-намернике подсећа на необичну, јуначку судбину овог српског војника.

Величко, рођен 1892, а преминуо 1969. године, учествовао је и у оба балканска рата. Борио се у свим значајним биткама у та два, те у Великом рату, прешао Албанију пешке, био рањен на Церу и тада је до његових, у Осладићу, била стигла вест да је погинуо...

- Деда је био припадник првог позива славне Дринске дивизије, са њом је учествовао и у пробоју Солунског фронта - кажу његови унуци. - У српску војску отишао је 1911. године, а демобилисан 1919. у Марибору. Када се појавио у Осладићу, сви укућани, рођаци и сељани мислили су да се, далеко било, повампирио.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КУЋА СРПСКОГ ХЕРОЈА ЧЕКА СПАС: Пропада дом Драгутина Матића - ока соколовог

Вративши се на огњиште, борио се Величко, кажу његови потомци, са великом немаштином. Док је био у војсци, отац му је погинуо, а мајка се преудала. Са супругом Ранђијом имао је по три сина и кћери. Имао осморо унучади.

- Величко је био сељак, поносно је живео од својих десет прстију, од летине, са свог имања - кажу потомци. - Од државе, за коју је крварио, добио је само карту за бесплатно путовање возом. Као и стотине хиљада српских младића, служио је краљу и отаџбини, а ми смо му у знак захвалности подигли споменик у засеоку Каменоресци, на путу Ваљево - Осечина, поред ког застану многи знатижељници, поклоне се у знак поштовања. Спомен-обележје, кажу сви, веома је необично, јер је једно од ретких посвећених српском сељаку, који је поднео највећи терет кроз историју.

Спомен-обележје у засеоку Каменоресци

Одликован је Орденом Милоша Обилића за храброст у Великом рату. Спомен-обележје потомци су му подигли поводом стогодишњице поноса и славе, како је у камену уклесано.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РОД ПАМТИ ЈУНАКЕ ЦЕРСКЕ БИТКЕ: Млади бежали у рат, а не од њега

- До своје смрти Величко је неизмерно волео Француску, као уосталом и сви солунци - веле унуци. - Увек је, сваком пригодом, наручивао песму "Креће се лађа француска", а кад би зачуо прве речи и мелодију, обавезно би пустио сузу. У спорту, увек је навијао за Француску, и вазда понављао: "Француска нас је спасила."

Величко (лево) са ратним другом

СЕЛО КАМЕНОРЕЗАЦА

ОСЛАДИЋ је село у Подгорини, двадесетак километара од Ваљева, на путу за Лозницу, познато по бројним каменоресцима. Већина сељана бави се израдом надгробних споменика, још од краја претпрошлог века. Многи каменоресци, од Ваљева до Београда, и шире, пореклом су из - Осладића.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Миро Марковић

24.07.2019. 20:15

Нека је вечна слава и хвала њему и свим његовим саборцима, знаним и незанинм, јер су сви они дали њихове животе, да бисмо ми данас живелии говорили нашим језиком, писали нашим писмом, чували нашу древну веру и традиције као један од најстаријих народа међу Свовенима и свим Европљанима.

Нишлиа

25.07.2019. 09:13

@Миро Марковић - Нису Французи што су некад били. На жалост.

Bogdan SAD

25.07.2019. 12:50

@Миро Марковић - Procitao, dopalo mi se. cestitam porodici.

Maki Toronto

25.07.2019. 15:32

@Миро Марковић - Lepo, plakao sam nad njegovom sudbinom. Veliki pozdrav porodici i novinaru koji ih je pronasao.

XXXXX ne primetni

25.07.2019. 16:57

@Миро Марковић - Valjevci konacate ste se setili da uvelicate Veliki rat a ne Zikicu koji ubija Srbina i dize ustanak protiv Nemaca. Dolazite pameti dragi moji Valjevci. Svaka cast porodici Velicka Plecica. Obi'i'u spomen obelezje jer to nije daleko od mene.

Мила Зрењанин

25.07.2019. 17:15

@Миро Марковић - Драго ми је да су се унуци и унуке сетили 100 годишнјице завршетка Великог рата и славне српске војске и подигли свом деди спомен обележје. Хвала им и у наше име јер је он ратовао и за нас.Слава му.

Драго

25.07.2019. 08:53

Свака част породици за овакво дело. Заслужио е свакако.Честитке.

Митар Бања Лука

25.07.2019. 12:47

@Драго - Коначно се Србиа враћа себи. Ово изазива дивљење. Честитам.Могу ли добити адресу ове породице или пак новинара. У сваком случау честитам.

Маша

25.07.2019. 08:58

Имам 22 године. На нама младима е да поштуемо оне кои су се борили за нас. Честитам породици.

Nekoime

25.07.2019. 14:37

Slava junackim Valjevcima Drinke divizije, ginuli su prvi u svim ratovima od ustanaka protiv Turaka do danas. Zajedno sa Sumadincima, komsijama Uzicanima i Sapcanima. Slava im! Drinska divizja!

Još jedna priča o naivnim Srbima

26.07.2019. 12:36

Demobilisan u Mariboru... za čije babe brašno?