СЕРИЈА земљотреса који су се у последњих недељу дана осетили у Србији и региону, поново је заталасала јавност. Иако, срећом, нису били разорни, прошли су без жртава и материјалних оштећења, житељи наше земље, али и Црне Горе, Босне и Херцеговине и Грчке страхују од јачег подрхтавања тла. Стручњаци, међутим, тврде да разлога за панику нема, а да су претходни земљотреси део уобичајене сеизмичке активности.

Према подацима Републичког сеизмолошког завода, потреси и Србији претходних неколико дана нису били јачи од 1,7 степени Рихтерове скале. Већина становника није их ни осетила, али су се потреси у недељу ујутру у Тузли, јачине 4,5 степени, и у Црној Гори од четири степена, осетили од Новог Сада до Прибоја.

Прочитајте још - Земљотреси у БиХ заљуљали и Србију

- Не треба очекивати никакав велики земљотрес као последицу ових протеклих дана - каже Бранко Драгичевић из Републичког сеизмолошког завода. - Годишње се у Србији догоди у просеку 1.500 "лакших" потреса, а оне испод магнитуде од 2,3 јединице по Рихтеру наша чула не могу да региструју. Баш такви су се догодили минулих дана у нашој земљи и потпуно су уобичајене сезимолошке активности.

По речима нашег саговорника, не може да се предвиди време када ће се догодити земљотрес, али се на простору Србије не очекују земљотреси јачи од шест степени Рихтерове скале, јер су се земљотреси те јачине већ дешавали. Сеизмолози, међутим, имају своје мапе опасности и процену угрожености. Оне служе да објекти, који се на том подручју граде, изграде тако да издрже удар за које претходна искуства сугеришу вероватноћу да ће се поново догодити.

Вулкан Стромболи у Тиренском мору

На списку жаришних зона са највише енергетског потенцијала су Свилајнац, Рудник, Копаоник, Мионица, Врање, Јагодина, Витина, Трстеник.

Прочитајте још - Земљотрес од 4,3 Рихтера у Тузли осетио се до Новог Сада

Да последњи потреси на Балкану не најављују велику опасност, верује и др Драган Миловановић, професор Рударско-геолошког факултета у Београду.

- Земљотреси о којима се ових дана говори, по свему судећи су "последица" смиривања тла након велике ерупције вулкана Стромболи у Италији, почетком јула - каже др Миловановић. - Овим потресима планета је заправо "одахнула" после активности овог вулкана. Иначе, ми се налазимо у граничном подручју активности Земље које подразумевају подвлачење афричке под европску плочу. Из тога произлазе два крака сеизмичких активности. Један иде од Италије, преко Бањалуке, према Златибору и даље Грчкој и Турској. Други креће из Румуније, преко Београда, Рудника, Копаоника и Краљева, такође према Грчкој и Турској. Оба крака прелазе преко наше земље и потреси се свакако очекују. Слабији или јачи.

Професор Драган Миловановић Фото А. Станковић

НАЈЈАЧИ ЗЕМЉОТРЕСИ

ДОСАДАШЊИ подаци сеизмолога показују да су у Србији најјачи земљотреси били до шест степени Рихтерове скале. У последњих стотинак година догодило се око 40 земљотреса јачих од пет рихтера. Најјачи је био у Лазаревцу 1922. године - 5,9. У Мионици је 1998. године измерено 5,6 степени, док је 2010. године јак земљотрес погодио Краљево, када је магнитуда била 5,4 јединице по Рихтеру.