ВРЕЛИ ТАЛАС ЗАХВАТИО ЕВРОПУ: Ноћ између понедељка и уторка биће најтоплија у историји Велике Британије

Танјуг

понедељак, 22. 07. 2019. у 19:37

ВРЕЛИ ТАЛАС ЗАХВАТИО ЕВРОПУ: Ноћ између понедељка и уторка биће најтоплија у историји Велике Британије

Фото Танјуг / АП

Северозападна Европа ће се ове недеље суочити с наставком летњих жега какве су владале и крајем јуна, а пре свега Париз, који је увео трећи од четири степена одбране од великих врућина

Северозападна Европа ће се ове недеље суочити с наставком летњих жега какве су владале и крајем јуна, а пре свега Париз, који је увео трећи од четири степена одбране од великих врућина.

Од Француске преко Бенелукса до Немачке метеоролошке службе су издале упозорење на високе температуре, које ће се, како се прогнозира, у среду или у четвртак поново приближити 40. степену, након чега ће крајем недеље пасти, преноси Index.hr.

Британски метеоролози најављују да ће ноћ између понедељка и уторка бити најтоплија у историји. Они кажу да је највиша температура током ноћи у Великој Британији од 23,3 степена измерена давне 1948. године, а сада се очекују изнад 25 степени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - U Evropu stiže novi talas vrućine?

У Француској би талас врућине могао да потраје краће него у јуну, када је, 28. јуна срушен апсолутни температурни рекорд у Вераргеу на југу земље, где је измерено 46 степени.

Овог пута се не очекују температуре од 45-46 степени, али би северни део земље могао много више да осети врућину, објавио је Метео-Франс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - U Evropi sedam osoba stradalo od vrućina

"У четвртак се у Паризу предвиђа 41 или 42 степена, уз велику вероватноћу да ће бити оборне рекорд од 40,4 степена забележен 1947, рекао је Франсоа Жобар", прогностичар у Метео-Франсу.

Због тога је француска престоница увела трећи од четири степена одбране од таласа врућине који предвиђа отварање "просторија за освежење" у јавним објектима и постављање привремених јавних чесми и распршивача влаге, као и низ мера намењених старијим особама, највећим жртвама летних жега које су 2003. само у Француској однеле 15.200 живота.

У северним и централним деловима Италије, пре свега у Фиренци и Ферари очекују се температуре од четрдесетак степени, док ће југ и централни део земље овог пута бити поштеђени.

"У четвртак ће се врућина преселити у земље Бенелукса. Могуће је да ће те три земље први пут искусити температуру од 40 степени и више", рекао је Жобар.

У Белгији је Метеоролошки краљевски завод издао "упозорење због велике врућине" које ће бити на снази до петка у поноћ.

Аустрија је објавила "наранџасто" упозорење за четвртак и петак, али само на западу земље.

Истовремено у Португалији удари ветра и суша отежавају борбу са јаким пожаром који од суботе хара планинским подручјем у централном делу земље и где је ватра 2017. усмртила око стотину људи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације