Сијело у славу ојкачке песме

Јелена МАТИЈЕВИЋ

22. 07. 2019. у 10:00

Сијело у славу ојкачке песме

Срби из разних крајева чувају традицију Фото Луцијано Грмовшек

"Новости" у Стрмици код Книна, на традиционалној манифестацији Срба са тромеђе Босне, Лике и Далмације. Саборовање отворио Марко Јелић, градоначелник Книна, пожелевши да буду срећни и поносни

ВОЛИМ Босну, у срцу ми Лика, Далмацијо, љубави велика", одјекивали су стихови старе ојкачке песме падинама Орловице и Дерала, па се коритом Бутижнице "сливали" све до Крке. Моћни и стамени, дозвали су и минуле суботе реку намерника у Стрмицу код Книна, на јубиларно 25. "Сијело тромеђе".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чувари традиције из Канаде у Требињу

Велика порта столетних цркава Светог Јована Претече и Мале Госпојине била је премала да прими Србе који живе у Крајини, оне који су одавно, у бели свет, отишли "трбухом за крухом", као и њихове земљаке који су пре 24 године прогнани са својих огњишта у злогласној "Олуји". Њихов поновни сусрет био је "зачињен" неизмерним задовољством, а срећа и осмеси били су главни украс њихових лица. За оне који нису могли доћи, први пут је обезбеђен директан пренос путем интернета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Васојевићи чувају мост са завичајем

Једну од највећих културних манифестација Срба из Хрватске и Босне отворио је Марко Јелић, градоначелник Книна. Први човек овог града исто је учинио и прошле године, први пут у историји овог саборовања, а на радост и изненађење бројних учесника и гостију.

- Гледајући ове пусте људе који сваке године од почетка представљају своју културну баштину, хоћу да кажем да је управо то она прича коју град Книн жели - рекао је Јелић. - Жели да буде, као што је увек и био, спона између Босне, Лике и Далмације. Културом се, заиста, много тога решава. Култура је свеопшта, одражава сваког од нас и морамо бити отворени према културним збивањима и према другим културама. А ова култура којој ћемо данас присуствовати, уз коју ћемо певати и играти, јесте нешто што смо заједно надопуњавали кроз минула столећа и ми из Далмације, и комшије из Босне и суседи из Лике. И данас смо овде, верујем на још једном успешном "Сијелу". Будите срећни, поносни и достојанствени, а видимо се и идуће године.

Посебне емоције изазвали су наступи најмлађих

Са велике бине полетели су песма и игра. Зачуло се звонко ојкање, још чувеније грокталице, дипле, гајде и хитри, уједначени кораци народних кола. Смењивале су се гласови певача из више од 20 мушких и женских ојкачких групе из Полаче, Жегара, Цивљана, Удбине, Грачаца, Дрвара, Бачког Јарка, Невесиња, Крања...

Наступио је и хор пододбора СКПД "Просвјета" из Сплита, а овацијама су поздрављени чланови КУД "ГСП - Никола Тесла" из Београда и српски КУД-ови из Грахова, Кистања и Дрвара. Најлепше емоције и дуготрајан аплауз добили су малишани КУД "Доситеј Обрадовић" из Книна, чији најмлађи члан има четири а најстарији 11 година.

- Извели смо изворне песме из буковичког краја и здравицу - каже Гајо Радмиловић, оснивач и руководилац КУД "Доситеј Обрадовић". - Основани смо на Видовдан, пре две године, и засад имамо 16 малишана у друштву. Желим да учећи децу сачувамо наше обичаје, песму, игру, предања. Да знају све о свом роду и прецима. Јер, ови малишани су гарант наше будућности.

Заједничком песмом "Нема раја без роднога краја, нема сијела, нема обичаја", 25. "Сијело тромеђе" званично је завршено. Народно весеље настављено је под шаторима, све до зоре...

Срби са тромеђе и расејања у порти цркве

МУЗИЧКИ ИЗРАЗ КРАЈИШНИКА

"СИЈЕЛО" постоји од 1974, али је услед политичких и ратних околности прекидано неколико пута, па смо тек стигли до 25. издања, и поносни смо што смо истрајали - кажу из организације "Сијела". - Списак учесника показује да ојкачка песма превазилази све препреке и брише границе. Она је посебна вокална традиција изникла на камену овог краја и јединствен музички израз крајишких Срба.

ПОВЕЉА "РАДЕ МАТИЈАШ"

НА овогодишњем јубиларном 25. "Сијелу" тромеђе установљена је повеља "Раде Матијаш", која носи име једног од оснивача ове културне манифестације, дугогодишњег дописника "Вечерњих новости" из Книна. Додељује се за заслуге у очувању и промоцији народне традиције са простора тромеђе Босне, Лике и Далмације.

Први добитник је диплар Обрад Милић из Жегара код Обровца, који је славу овог инструмента и ојкања пронео широм света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације