ВАШИНГТОН - Мајушна ајкула, пронађена у Мексичком заливу, како се испоставило, нова је врста, а научници су је назвали “америчка џепна ајкула”.

Џепна ајкула је тек трећа од 500 познатих врста ајкула које могу да пуштају блиставу течност”, рекао је научник са Државног универзитета Флориде Дин Грабс, преноси АП.

Као и једина до сада позната џепна ајкула, одрасла женка дуга 400 милиметара, пронађена у Тихом океану код Перуа, ова новорођена ајкулица дуга 142 милиметра има кесицу поред оба предња пераја. “Мишићне жлезде оивичене су флуоресцентним линијама обложеним пигментима, што указује на то да пуштају светлуцаву течност”, написали су ихтиолог Марк Грејс и његови сарадници у часопису "Зутакса".

Ајкулица и на стомаку има и групе ћелија које емитују светлост”, пише у чланку.

Због тога је вероватно да је и ајкула уловљена 1979. године, која се сада чува у руском музеју, такође пуштала светлуцаву течност из абдомена, али, с обзиром на то да се деценијама чува у формалдехиду, немогуће је да са то утврди”, навео је Грејс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Изумирање ајкула сигнал пропадања Средоземног мора

Он каже да светлост може да сакрије ајкулу од плена или од предатора.

Разлике између ове две врсте, укључују могући орган осетљив на додир који нове врсте могу да користе да би откриле стотинама метара удаљен покрет, као и поједине разлике у зубима”, написали су научници и додали да нове врсте могу да имају и до 10 пршљенова мање од других.

Грејс је објаснио да је беба ајкуле била међу примерцима сакупљеним током истраживања 2010. године о томе шта једу китову уљештуре.

Он је три године идентификовао примерке, а ова, која је још имала пупчани ожиљак, била је последња на реду.

Бавим се науком око 40 година и обично веома добро могу да проценим идентитет морске животиње. Код ове нисам могао”, навео је Грејс.

Он је додао да му је требало времена да убеди себе да је у питању нешто неуобичајено.