УМЕСТО француским коњаком, принц Никола Петровић, унук краља Николе, магарећим млеком наздравио је с гостима на отварању првог музеја магараца у Црној Гори, са центром за посетиоце, смештеног на имању Дарка Савељића, у селу Мартинићи код Даниловграда.

- Ја сам једини принц на свету који је отворио Музеј магараца, и поносан сам на то - казао је Никола Петровић.

Прочитајте још: Учи фазане да беже од ловаца

За четири године постојања, фарму је посетило више од 57.000 људи. Препоручују је "Лонли планет" и "Трип адвајзер", а однедавно је и авио-компанија "Рајанер" ставила на листу 11 дестинација које треба посетити. Приоритет је заштита магараца од изумирања, али и едукација посетилаца. На фарми се нуди бесплатна помоћ породицама које имају аутистичну децу. Ту се производи лековито магареће млеко, које је доступно малишанима који имају повишен ниво шећера у крви. У петак се могло чути да млеко лечи или ублажава симптоме кашља, бронхитиса, астме, екцема, алергија, псоријазе, повољно утиче на опоравак организма током зрачења или коришћења цитостатика. Готово половину укупно произведеног млека Савељићи донирају за оболеле од најтежих болести и за децу оболелу од дијабетеса, док се остатак продаје да би се обезбедила одрживост фарме.

Прочитајте још: ДРЕВНА СВЕТКОВИНА КОД КРУПЊА: По дукат за Александра и Андријану

У Музеју се, поред фарме са мулцима и неотесанцима, налазе оруђа која су се користила у пољу, а чија је погонска снага управо био магарац. Ради се о косама, магарећим двоколицама, плуговима, самарима...

- Моја фарма није класична, где се животиње третирају хемијским препаратима и држе везане. Овде магарци живе слободно, имају на располагању хектаре пашњака, а дохрањују се само сеном. Живе модерно, како и доликује у 21. веку - каже Савељић.

Фото "Фејсбук" Принц Никола (у средини) на отварању музеја

Улазница за Музеј је килограм шаргарепа или јабука по особи, које ће се давати магарцима као посластица.

Магарци су у Црној Гори постали жртва модернизације, па већ годинама своје место уступају теренским возилима. Све их је мање, али, на срећу, појавио се Дарко Савељић као спасилац. Отворио је прво фарму, а сада и музеј, па је тако овим животињама продужен век.

ЛЕЛЕК

Иако магарце бије глас да су спори и тврдоглави, некада су били најтраженије животиње, а они који су их држали били су необично везани за њих. Тако је чувени шаљивџија из Пјешиваца код Никшића Максим Бацковић лелекао за својим магарцем који се сурвао у провалију са пуним товаром смокава:

- О, брате по невољи, мучениче и тегобниче, олакшице свакога терета, и ослонче сваког дома, ускочи, а не искочи, него остаде међу камењем, да те разносе вуци и гаврани. Нека ти је слава, наш храниоче!