50 ГОДИНА ОД СЛЕТАЊА НА МЕСЕЦ: Мали корак који је заувек променио свет

Д. Матовић

субота, 20. 07. 2019. у 08:28

50 ГОДИНА ОД СЛЕТАЊА НА МЕСЕЦ: Мали корак који је заувек променио свет

Фото АП Стопе астронаута на површини Месеца

На данашњи дан пре тачно пола века, у 22.56 по средњоевропском времену, људска нога први пут крочила на Месец. Астронаути Нил Армстронг, Баз Олдрин и Мајкл Колинс донели 23 килограма камења са Земљиног сателита

НА данашњи дан 1969. године, 650 милиона људи је са стрепњом гледало на телевизији како се амерички астронаут Нил Армстронг мердевинама спуштао на површину Месеца. Тог 20. јула, у 22.56 по средњоевропском времену, док је правио прве кораке, Армстронг је изговорио речи које су ушле у историју: "Ово је мали корак за човека, али велики за човечанство."

Прочитајте још: СРБИН КОЈИ ЈЕ УЧЕСТВОВАО У ПОХОДУ НА МЕСЕЦ: Освајао сам свемир, али Србија је у мом срцу

Свет данас обележава пола века од једног од највећих достигнућа човечанства. Мисија "Аполо 11" била је огроман тренутак у америчкој и светској историји. Астронаути Нил Армстронг, Баз Олдрин и Мајкл Колинс изабрани су за овај подухват. План је био да се Земљина орбита искористи за долазак до Месеца, након чега би се Армстронг и Олдрин спустили на површину Месеца, док би Колинс остао у командном и сервисном делу свемирске летелице који се може одвојити. Скоро 110 сати после напуштања Земље, Армстронг је постао прва особа која је изашла на површину Месеца, а после 20 минута придружио му се Олдрин. Њих двојица су провела више од два сата прикупљајући узорке са површине Месеца, фотографишући их и постављајући бројне научне експерименте. Поставили су америчку заставу, разговарали телефоном са тадашњим америчким председником Ричардом Никсоном и сакупили 23 килограма камења са Месеца, које су понели на Земљу. Мисија је трајала осам дана, три сата, 18 минута и 35 секунди.

Прочитајте још: Американци објаснили зашто никада више нису крочили на Месец

"Аполо 11" била је прва мисија која је спустила људе на Месец, пета у оквиру програма "Аполо" и трећа са људском посадом. До краја 1972. шест америчких мисија је одвело људе на Месец, њиме је ходало 12 људи, али и данас су актуелне теорије завере које говоре да човек није закорачио на страно небеско тело и да је све било лажирано како би НАСА преварила јавност. НАСА је, међутим, од 2009. имала извиђачки брод који се окретао око Месеца и слао слике високе резолуције. На њима се виде отисци стопала и трагови точкова, а постоје и геолошки докази о стенама које су донете са Месеца.

Амерички астронаути са Титом и Јованком


После слетања на Земљу, три астронаута су провела 21 дан у карантину, а разлог ове чудне акције била је бојазан да нису заражени опасним микроорганизмима, јер су се вратили са неистражене територије. На Месецу су оставили неколико предмета - фотографије људи и аудио снимке на неколико различитих језика који представљају глобални значај мисије. Оставили су и медаљоне са именима астронаута која су погинула у "Аполу 1" на лансирној подлози, као и два космонаута која су настрадала у сличној несрећи.

Фото Танјуг


СРБИ ЗАДУЖИЛИ ЧОВЕЧАНСТВО

ЧЛАН мисије Аполо 11 Дејвид Вујић (на слици) ових дана борави у Србији, на позив Амбасаде САД у Београду. Један од седморице инжењера српске националности који су помогли да човек слети на Месец, дошао је да би учествовао у кампањи "Ви сте свет". Последњи живи члан "српског Аполо 7" током посете ће разговарати са широком публиком о свом животном искуству, америчком свемирском програму, али и својим колегама Славољубу Сему Вујићу, Милојку Мајку Вучелићу, Данилу Бојићу, Павлу Дујићу, Петру Галовићу и Милисаву Шурбатовићу, који су, као и он, радом на програму "Аполо" задужили човечанство.

КАМЕНЧИЋИ ЗА ТИТА

ДЕО товара од 23 килограма добио је Јосип Броз Тито, када је посада мисије "Аполо 11" дошла у званичну посету Југославији. Астронаути су донели четири каменчића као поклон са Месеца. Они се данас налазе изложени у Музеју Југославије, и Минт је ишао да их погледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

..."zauvek promenio svet"...

20.07.2019. 13:55

Ako mislite na tehnologije,u redu.Inace nista svet nije postao bolji "osvajanjem meseca".Oni su se utrkivali sa svetom,a vi nam danas razrezujete poreze na ugrozavanje zivotne sredine.O tome sta su oni pri tome zatrli i sta zatiru,ni govora,jel?I sta jos zatiru i sta ce zatrti ceznjom za Marsom i drustvom,sacuvaj nas Boze.Ako ovako nastave i nastavimo,nece me cuditi da i ja docekam da pijem vodu "Marsovski Evijan"....?Verovatno ce biti jeftinija od "Knjaza" i drustva...?