Акција у Аранђеловцу: Сви помажу Александри

Б. Ц.

петак, 19. 07. 2019. у 16:15

Акција у Аранђеловцу: Сви помажу Александри

Иван Ивановић и Александра Вукашиновић

Житељи Аранђеловца и општина у заједничкој акцији за породицу Вукашиновић, коју погађају болести и сиромаштво. Молер, тесар, водоинсталатер, столар и керамичар све раде бесплатно

ПРИЧА која је растужила и ганула многе, о Александри Вукашиновић (19), девојци из Аранђеловца која болује од церебралне парализе, ових дана добија срећан епилог. Трагом текста који су пре две недеље објавиле "Новости", о недаћама кроз које ова девојка свакодневно пролази, једино уз подршку деке, живећи са тешко болесном мајком и баком у неусловној кући, Удружење "Аранђеловчани и Аранђеловчанке" покренуло је велику акцију помоћи за породицу Вукашиновић. Уз подршку Општине Аранђеловац, већ до краја лета, дом Вукашиновића биће прилагођен Александри која је од рођења прикована за колица.

Свако ко је чуо за судбину болесне девојчице, која се, упркос свим мукама, недавно са школовања из Новог Сада вратила као ђак генерације, није остао равнодушан. Откад се у родни град вратила из Новог Сада, где је била смештена у дому при школи и имала све услове за самосталан живот, Александра у родној кући има великих потешкоћа у свакодневним обавезама. Ни купатило, као ни сама кућа, нису прилагођени за кретање у инвалидским колицима. Мама Наташа је тешко болесна, и осим што иде на дијализу, има и епилепсију, а бака је после пуцања анеуризме потпуно дементна. О њима трима брине Александрин дека Милорад (70), за ког девојка каже да је њен херој.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОВРАТАК ИЗ ПЕРУА: Васе стиже кући преко Мадрида

По речима Ивана Ивановића, представника Удружења, ситуација у којој њихова суграђанка живи, натерала их је на брзу организацију. А реакција Аранђеловчана, спремност да помогну, саосећајност, још једном га је одушевила.

- И раније смо покретали акције за помоћ нашим суграђанима и ниједном се наш град није обрукао, али садашњи одзив ме је одушевио и разгалио - прича Иван. - Хвала свим људима великог срца! Петорица мајстора, молер, тесар, водоинсталатер, столар, керамичар, јавили су се да све радове на кући обаве бесплатно. Мораће да се уради потпуно нов кров, адаптирају кухиња и купатило, делимично замени столарија, а потребно је направити и стазе и прилазе кући за колица.

Како наш саговорник каже, према првом прорачуну, за куповину материјала биће потребно око 370.000 динара, а очекује да ће већи део новца обезбедити Општина.

Кућа у којој живи Александра нија прилагођена особи са инвалидитетом / Фото Приватна архива

- Надлежни у Општини су нам обећали помоћ и чекају да им проследимо захтев за неопходна средства - каже Ивановић. - Судећи по одзиву наших чланова, убеђени смо да ће житељи града, осим радне снаге, обезбедити и око 100.000 динара, а остало очекујемо од Општине. Кућа од око 80 квадрата у којој девојчица живи са породицом је у врло лошем стању, а највише посла биће око комплетне замене крова.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Време и рат нису убили другарство

ПОНОСНИ СМО НА ЊУ

ЧЕКАМО званичан захтев за помоћ породици Вукашиновић. Општина ће јој, као и до сада, свакако помоћи - кажу у СО Аранђеловац. - Било нам је драго када је пре неколико недеља, по завршетку школске године, Александрин дека дошао да нам захвали што смо претходне четири године финансирали девојчицин смештај у Новом Саду и покаже да је са свим петицама оправдала нашу подршку. Општина је поносна на њу. Осим новчане помоћи, биће јој обезбеђен превоз до Младеновца, где је уписала Акадамију турског језика, а геронтодомаћица ће бити упућена да јој сваки други дан буде од помоћи у кући.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације