ВРЕЛО КАО У ПАКЛУ: Забележена највиша температура у историји Израела, скоро 50 степени

Бета

четвртак, 18. 07. 2019. у 20:44

ВРЕЛО КАО У ПАКЛУ: Забележена највиша температура у историји Израела, скоро 50 степени

Фото ЕПА

Топлотни талас који је ове недеље захватио Израел достигао је врхунац у среду у Содому, крај Мртвог мора где је температура износила 49,9 степени Целзијуса, пренели су данас израелски медији
Топлотни талас који је ове недеље захватио Израел достигао је врхунац у среду у Содому, крај Мртвог мора где је температура износила 49,9 степени Целзијуса, пренели су данас израелски медији.

То је највиша температура икада забележена од оснивања јеврејске државе 1948. године и друга највиша икада забележена у том подручју откако је почело бележење временских прилика 1920-тих година за време мандата Велике Британије, саопштила је Метеоролошка служба.

Највиша забележена температура у Израелу износила је 54 степени Целзијуса 1942. године у кибуцу (комуни) Тират Цви на северу Долине Јордана.

Иако је екстремних температура било и у недавној прошлости, нови рекорд показује да су глобалне климатске промене и отопљавање утицали на просечне температуре, као и оне екстремно високе, саопштила је Метереолошка служба.

Прочитајте још - "ПАКЛЕНЕ" ВРУЋИНЕ У ЕВРОПИ: У Лисабону нови температурни рекорд - 44 степена (ФОТО)

Та служба очекује да ће се отопљавање наставити и да ће бити више екстремних температурних таласа и нових рекордно високих температура.

Овај топлотни талас је захватио читав Израел и није био карактеристичан за јул.

Избили су пожари на више места у земљи и становници неких подручја су евакуисани.

Влажност је била веома ниска од 10 до 25 процената чак и на обали мора.

Више метеоролошких станица је забележило своје рекордне температуре за јули и у приобаљу и у копненом делу. Они су забележили степен до степен и по више у односу на такође рекордну прошлу годину.

Тако топло време дуж обале Средоземног мора је заправо ретко и догађа се једном у пет до десет година, али у последњој деценији је све чешће, сваке две до три године.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације