Пронађени остаци 9.000 година старог насеља: Ово би се могло мерити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом (ФОТО)

Бета

среда, 17. 07. 2019. у 23:33

Пронађени остаци 9.000 година старог насеља: Ово би се могло мерити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом (ФОТО)
Најновије откриће могло би се сматрати великом прекретницом у истраживању праисторијских насеобина због своје величине и добро очуване материјалне културе
Остаци насеља старог 9.000 година нађени су крај града Моца и сматрају се великом прекретницом у истраживању праисторијских насеобина због своје величине и добро очуване материјалне културе, изјавио је Јакоб Варди који руководи ископавањима.

"Ово налазиште ће драстично променити оно што знамо о ери неолита", рекао је Варди, објаснивши да се до сада веровало да је подручје Јудеје било празно и да таква налазишта постоје само на другој страни реке Јордан.

Он је алудирао на део Западне обале, користећи библијски назив. Насеље је пронађено само неколико десетина центиметара испод површине земље. Оно је дугачко пола километра и верује се да је у њему живело око 3.000 становника, што је, како је описано, "стварна метропола".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Из воде изронио град стар 3.500 година

Праисторијска Моца би се зато могла мерити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом. Људи који су живели у том граду имали су трговачке и културне везе са становницима Анадолије, између осталих, јер одатле потичу предмети од вулканског стакла нађени на налазишту.

Становници су се бавили ловом, сточарством, посебно узгојем оваца, и пољопривредом. Уз праисторијско оруђе, хиљаде врхова стрела, секира, сечива и ножева, нађена су и складишта махунарки, поготово сочива. Чињеница да је семе сачувано је задивљујуће имајући у виду старост налазишта, рекли су археолози. Нађене су и многобројне мале статуе, фигура вола, једно камено лице, накит и мале камене наруквице које су изгледа носила деца.


У древна времена, као и данас, насеље се налазило на обалама потока Сорек и близу других извора воде. Древна плодна долина у којој је настало је на путу који води до Јерусалима.


"Хиљадама година пре изградње пирамида, оно што видимо у неолитском периоду јесте да је све више становника живело у сталним насељима. Они су се мање селили и све више бавили пољопривредом", рекао је Варди.


У насељу су нађене велике стамбене грађевине, јавне дворане и места молитви и узани праисторијски пролази између њих, што указује да је планирање изградње било на високом ниову.


Нађено је и неколико гробова и у њима камени објекти. Испред једног гроба двојице ратника, како се верује, јер су сахрањени с бодежом и копљем, откопане су кости магарца.


"Очито се мислило да ће им магарац послужити у свету који долази", рекао је Варди. Када се заврши истраживање на археолошком налазишту следи наставак рада у лабораторији, најавили су археолози.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

alex miles

19.07.2019. 07:17

Opet zidovi, ne vidim razloga da sto ste toliko preokupirani sa tom bagrom, nema da brinete, nece se otopiti, nisu neka "svecka" bogom data. Daleko od toga !