Откривена мистерија прастарог подземног здања у облику крста

Novosti Online

уторак, 16. 07. 2019. у 19:15

Откривена мистерија прастарог подземног здања у облику крста

Twitter Vick @aquatko

Помоћу технологије која се користи у нуклеарној физици, познатој као мионска радиографија, стручњаци су успели да скенирају подземну структуру у Русији и графички направе њену реплику
Скривен испод тврђаве Нарин-Кала у Дербенту на југу Русије лежи подземна грађевина чија сврха је деценијама била мистерија, али је сада захваљујући новим техникама скенирања утврђено да се ради о цркви.

Помоћу технологије која се користи у нуклеарној физици, познатој као мионска радиографија, стручњаци су успели да скенирају подземну структуру и графички направе њену реплику.

Прочитајте још: Стаљин изронио из воде и посвађао становнике руског града Кусе (ВИДЕО)

Користећи технику којом су скениране и неке египатске пирамиде, научни тим утврдио је да се ради о великој цркви. У ствари, могла би да буде и најстарија црква у Русији, јер датира из периода око 300. године.

Све до сада, археолози су били подељени око тога да ли је подземна грађевина црква, резервоар за воду или можда зороастријански храм.

- Необична грађевина има облик крста, чији су кракови уперени на четири стране света. Један крак је два метра дужи од осталих - каже физичарка Наталија Полукина са руског Националног универзитета за науку и технологију.

Прочитајте још: Скривене одаје у Нероновој подземној палати

Научници не смеју да копају испод тврђаве Нарин-Кала јер је се налази под заштитом Унеска, па су због тога провели четири месеца скенирајући унутрашње димензије грађевине.

Висока је 11 метара, на страница на оси север-југ дугачка је 15 метара, док је друга оса два метра краћа. Купола се налази на централном месту где се две осе пресецају.

Локалитет је често сматран резервоаром за воду и вероватно је у ту сврху и коришћен током 17. и 18. века.

- Било ми је веома чудно да се ова грађевина сматра резервоаром за воду. У истој тврђави има слична подземна структура око 10 метара дубока, која заиста то и јесте. Међутим, археолози који су је испитивали кажу да се током градње налазила на површини и стајала на највишој тачки Нарин-Кале. Нема логике ставити танк за воду на површину и то на највишу тачку - истиче Полукина.

Научници сада сматрају да је грађевина закопана када је Сасанидско царство око 700. године заузело Дербент, који је био стратешки важна тачка на трговачким путевима између Европе и Блиског истока.

(rts.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације